2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

ITM: 13 millió forintot spóroltak a nyáron is díjmentesen vonattal utazó iskolás csoportok

Közel 13 millió forintot spóroltak a nyáron is díjmentesen vonattal utazó iskolás csoportok, és szeptembertől ismét szervezhetők térítésmentes utazással osztálykirándulások - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

  • ITM: 13 millió forintot spóroltak a nyáron is díjmentesen vonattal utazó iskolás csoportok

A minisztérium közleményében emlékeztetett: a jogszabályi rendelkezések a tanítási időszakban biztosítanak általános és középiskolai csoportok számára díjmentes vasúti utazási lehetőséget az országos múzeumokhoz, nemzeti emlékhelyekhez. A tavaszi járványügyi veszélyhelyben jellemzően elmaradt osztálykirándulások miatt az ITM idén június végétől augusztus végéig terjesztette ki a kedvezményt.

A díjmentes vonatozás lehetőségével a nappali oktatásban részt vevő tanulók és minden tízedik diák után egy kísérő élhet az iskola által szervezett csoport tagjaként. A kedvezmény célja a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismertetése, ezért a határozatban tételesen felsorolt úti célokhoz lehet ingyenesen utazni - ismertették.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a jogszabályban biztosított kedvezmény csak a tanítási időszakra szól, a nyári szünetben alapesetben nem érvényesíthető. Így a tanév végén elmaradt kirándulásokat a vakáció ideje alatt bepótló diákoknak fizetniük kellett volna a vonatozásért. A lehetőség ITM által elrendelt nyári kiterjesztése nyomán mintegy 4300 iskolás és tanár utazhatott díjmentesen idén július-augusztusban. Az intézkedésnek köszönhetően a kedvezményezettek átlagosan több mint 3100 forintot, összesen hozzávetőleg 13 millió forintot takarítottak meg - közölte.

Szeptembertől ismét a jogszabály erejénél fogva szervezhetőek térítésmentes vasúti utazással tervezve az osztálykirándulások. A kedvezménnyel élve az iskolai csoportok az országos múzeumok mellett több mint 30 nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket kereshetnek fel a pannonhalmi apátságtól az Országházon át a gyulai várig.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!