2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Inkognitóban a luxuslakások eladói

Nagyot változott az elmúlt években a luxusingatlanok piaca, hiszen százmillió forintért ma közepes állapotú lakások és családi házak is elkelnek a fővárosban. A több száz millió forintos vagy akár milliárdos árfekvésű ingatlanoknál mindazonáltal jóval fontosabb a bizalom és adott esetben az inkognitó megőrzése, így jellemzően közvetítőt vesz igénybe az eladó fél. Nem ritka, hogy egy-egy exkluzív kastély vagy villa évekig vár új tulajdonosára.

  • Inkognitóban a luxuslakások eladói

Ha luxusingatlanokról beszélünk, először nem árt tisztázni, mit értünk e fogalom alatt. Mivel az elmúlt években jelentős, számos helyen akár kétszeres-háromszoros felértékelődést eredményező drágulás ment végbe, nehéz lenne összeghatárhoz kötni ezt a kategóriát. Számos nagyobb alapterületű fővárosi lakás úgy verdesi már a 80–100 millió forintos értéket, hogy állapota, kialakítása alapján távol áll a luxustól.

Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője szerint éppen ezért nem is annyira értékhatárhoz kötött a luxus kategóriája, mint inkább az ingatlan elhelyezkedéséhez, műszaki paramétereihez, felszereltségéhez. Noha jellemzően legalább száz–kétszázmillió forintos ingatlanokról beszélünk, bőven találni százmillió forintnál kevesebbe kerülő, ugyanakkor kialakítása, felszereltsége, megjelenése okán luxusnak számító ingatlant. Ilyen lehet például egy kisebb alapterületű, exkluzív belvárosi lakás. A drágább, tehát már jóval százmillió forint fölötti árszinten a luxuskategóriát elsősorban a Budapest belső részein fekvő penthouse lakások, a különleges panorámájú ingatlanok, továbbá a nagy alapterületű budai villák, családi házak jelentik. A DH szerint vidéken leginkább a Balaton északi partján találni exkluzív ingatlanokat, Tihany és Balatonfüred környékén különösen nagy számban.

– Azt, hogy a százmilliós határ már nem számít kiugrónak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a portálunkon jelenleg mintegy 8800 különböző ingatlant hirdetnek legalább százmillió forintért – mondta el Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ezek túlnyomó többsége, mintegy 5400 ingatlan budapesti, 1500 pedig Pest megyei. A balatoni ingatlanok nagy számára utal, hogy Somogy és Veszprém megyében is mintegy 450-450 ilyen árazású ingatlant hirdetnek megvételre. Jelentősen szűkebb az ötszázmillió forintnál drágább ingatlanok köre, ilyenekből mintegy 250-et lehet elérni országszerte, de elsősorban Budapesten, egymilliárd forintnál többért pedig – a december közepi állapot szerint – 82 ingatlant hirdetnek, három kivételével mindet a fővárosban.

– Típust tekintve kastélyok, villák és nagyobb alapterületű modern új építésű lakások jelentik a legdrágább kategóriát. Ezek jellemzően igen nagy területű ingatlanok, amelyekhez kapcsolódó létesítmények, kert, park is tartozik, elhelyezkedéstől függően – fejtette ki érdeklődésünkre Benedikt Károly, hozzátéve, hogy ezek sokszor építészetileg is különleges értéket képviselnek. A cég kínálatában megtalálható például a szecessziós Sándor-villa (hirdetési ára: kétmilliárd forint), exkluzív, örökpanorámás balatonfüredi villa (csaknem egymilliárd forint) vagy például a balatongyöröki Szentkirályi-villa (550 millió forint). Jelenleg minden bizonnyal egy Andrássy úti palotát hirdetnek legdrágábban: az Ingatlan.com kínálatában a 2000 négyzetméteres telken fekvő, 1128 négyzetméteres, 27 szobás palota 5,45 milliárd forintért vár új tulajdonosára.

– Manapság már szinte bármiből lehet luxusingatlant varázsolni, talán a panellakások jelentik az egyetlen kivételt. Egy-egy új építésű vagy újszerűnek számító lakóparkban számtalan ilyen kisebb-nagyobb alapterületű lakást kínálnak. Sok vevő számára persze a luxus a tágas terekkel jár együtt, ami inkább a családi házakra vagy éppen a kastélyokra jellemző – magyarázta Balogh László. Hozzátette: ezeket jellemzően luxusingatlanokra specializálódott ingatlanközvetítők értékesítik. – Ez természetes, mert így a valódi tulajdonos inkognitója megmaradhat a szerződés aláírásáig. De azért is logikus, mert egy ilyen ingatlan tulajdonosának az ideje jóval drágább annál, mintsem hogy minden érdeklődővel és vevőjelölttel személyesen tartsa a kapcsolatot – mutatott rá Balogh László.

Benedikt Károly szerint a normál adásvételekkel összevetve szinte mindenben különbözik a luxusingatlanok piaca. – Nálunk is speciális értékesítői kör foglalkozik ezekkel az ingatlanokkal és ügyfelekkel. Itt elsődleges a bizalom és a megbízhatóság, amit jellemzően csak a közvetítőkön keresztül tudnak elérni a tulajdonosok, így sokkal nagyobb arányban bízzák szakemberre az ügyleteket. A vevők szűrése és válogatása, az anonimitás és intimitás fenntartása kulcsfontosságú lehet – jelezte a DH elemzési vezetője. Mivel külföldi ügyfelek is nagyobb arányban vannak jelen ezen a piacon, ezért az értékesítőknél kiemelten fontos a magabiztos nyelvtudás.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!