2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Illés: Nem kellett volna termékdíjat kiróni a napelemekre

Hazugsággal vádolja utódját a volt környezetvédelmi államtitkár: Illés Zoltán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában bírálta a napelemek megadóztatását. Azt mondta: V. Németh Zsolt nem mond igazat, amikor azt állítja: az unió miatt kell kivetni termékdíjat a napkollektorok forgalmazóira, illetve gyártóira. A jelenlegi államtitkár szerint ő nem hazudott. A termékdíj miatt szakértők szerint akár 10 százalékkal is drágulhatnak a környezetkímélő napelemek.

Az adótörvényeket megalapozó salátatörvényről – benne a napelemek megadóztatásáról – két hónapja döntött a parlament. Januártól kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni a forgalmazónak, kilogrammonként 114 forintot. Bár a törvényt az államfő is aláírta, januárban keményen bírálta az intézkedést. A földművelésügyi tárca egy uniós irányelvvel érvelt, amely elektronikai hulladéknak minősíti a napelemeket, és előírja, hogy az elhasznált kollektorokat újra kell hasznosítani.

A volt környezetvédelmi államtitkár szerint utódja, a jelenlegi államtitkár nem mond igazat. „V. Németh Zsolt azt mondja, hogy be kell sorolni az elektronikai hulladékok közé. Ez igaz. De az Európai Unió számos országában nincs is termékdíj. Magyarország a dán modellt követi a termékdíjjal. De akkor itt ezt zárjuk le. Tehát irányelv arra van, hogy ez elektronikai hulladék, V. Németh Zsolt igazat mond. V. Németh Zsolt nem mond igazat, mert nem kellett volna termékdíjat kirónia, és nem kell hogy 114 forint legyen” – mondta a Hír Televízióban a politikus.

V. Németh Zsolt ezt cáfolja: azt mondja: soha nem állította, hogy a kormánynak kötelező kivetnie termékdíjat a napelemekre, de megismételte, hogy újra kell őket hasznosítani, ami pedig pénzbe kerül. „Soha nem mondtam, hogy ki kell vetni. Azt mondom, hogy forrást kell rá biztosítani, azt mondom, hogy épp úgy kell gyűjteni, hasznosítani, újrafeldolgozni, mint egy plazmatévét. És vagy a nemzeti bankkal fogunk erre pénzt nyomatni, vagy pedig adóból oldjuk meg, vagy a harmadik, hogy teljes egészében a gyártókra terheljük. Magyar rendszerben ezt a kötelezettséget az állam vállalja át környezetvédelmi termékdíj fejében” – jelentette ki V. Németh Zsolt.

A köztársasági elnök levelet is írt a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. „Én a köztársasági elnök úr véleményét tisztelem, és mivel a frakcióvezetőknek írta levelet, jeleztem is neki, hogy egyeztetni fogok a kormánnyal, és a kormánytól várom a döntést. A kormánynak mérlegelnie kell a köztársasági elnök úr véleményét is és azt, hogy valóban ez-e a legcélszerűbb megoldás, vagy inkább egy másikat választunk” – mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője azt ígérte: a parlamenti ülésszak kezdetére, a kabinet kialakítja végleges álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!