2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Hibás számla: 560 millió forintot kaphatnak a fogyasztók

560 millió forintot fizethet a fogyasztóknak tíz távhőszolgáltató. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ugyanis 56 ezer hibás számlát talált, ezek után a törvény szerint a közműcégeknek csekkenként 10 ezer forint kötbért kell fizetniük. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoportjának vezetője elmondta: a szolgáltatók nem, vagy nem megfelelően tüntették fel a tízszázalékos rezsicsökkentést a számlákon. Októberben újabb tíz százalékkal fizethetünk kevesebbet a villanyért, a gázért és a távfűtésért.

A júliusi távhőszámlán jól látszik, hogy a szolgáltató külön sorban jelezte a tízszázalékos árengedményt. A törvény szerint azt is közölnie kellene a közműcégnek, hogy januártól – azaz a rezsicsökkentés bevezetése óta összesen mennyivel kellett kevesebbet fizetnie a fogyasztónak. Ezt az adatot azonban nem tüntették fel.

Az ehhez hasonló hibás számlákról több tízezer bejelentés érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelemhez. A hatóság ezért a nyáron 93 hazai szolgáltató tájékoztatási kötelezettségét ellenőrizte. „A távhőszolgáltatás esetében július elsejétől vonatkozik rájuk is a kötelezettség, hogy egy színes sávban kiemelten kell közölni az ezzel kapcsolatos adatokat.Tehát az adott elszámolási időszakra vonatkozóan mennyi volt a rezsicsökkentés mértéke, illetve visszamenőleg göngyölegösszegben ez mit jelent” – mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.


Tíz távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált a hatóság – közölte a Fidesz rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoportjának vezetője. A közműcégek nem vagy nem a jogszabályoknak megfelelően tüntették fel a tízszázalékos rezsicsökkentést a számlákon. Németh Szilárd hangsúlyozta: a büntetés mértéke összességében akár 100 millió forint is lehet, de a szolgáltatóknak minden hibás csekk után 10 ezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztók számára is. „A tíz távhőszolgáltatónál ez összesen 42 ezer magyar fogyasztót jelent, ugyanis több: 56 ezer hibás számláról beszélhetünk. A fogyasztóvédelmi hatóság elindította a kötbérezési eljárást, ez a távhőszolgáltatóknak 560 millió forintjába fog kerülni” – közölte Németh Szilárd.

Októberben újabb tíz százalékkal csökkenhet a villany-, a gáz- és a távhődíj, erről jövő héten dönt a Fidesz-frakció. A tervek szerint a temetkezési szolgáltatások ára januártól mérséklődhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!