2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Hiánypótló szakkönyv segíti a gazdák munkáját

Hír TV

2019. november 20., szerda 12:54

Hiánypótló kiadványt jelentett meg a Magyar Madártani Egyesület a gazdák számára, amelyben gyakorlati útmutatóval szolgál a természetközeli gazdálkodási módokra. A könyv a kiemelten védett, Natura 2000-es területen található gyepek védelméről szól. Ezeken a mezőkön a hazai rovarfajok háromnegyede megtalálható, és a szakemberek szerint a gazdák érdeke is, hogy a beporzó rovarok egyedszáma ne csökkenjen tovább Magyarországon.

Vadvédelmi elektromos kerítést bontanak egy aratás előtt álló kukoricatábla mellett. Az utóbbi években egyre fontosabbá válik, hogy a mezőgazdaság együtt dolgozzon a vadgazdálkodókkal, hiszen a vadkár megelőzése nemcsak természetvédelmi, hanem kifejezett gazdasági érdek is.

"Nem természetvédelmi, szűk szakmai kérdésekről beszélgetünk, hanem versenyképességi, gazdasági kérdésekről, a jövőbeni megélhetésünk, életminőségünk kérdéseiről, tehát itt az érdekazonosság azt gondolom, hogy megvan, csak ezt fel kell tudnunk ismerni."

- mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Korábban a gazdák érdekei nem egyeztek a környezetvédőkével, hiszen a cél a minél nagyobb profit elérése volt. A klímaváltozás hatásait azonban csak több terület szakembereinek együttes munkája tudja ellensúlyozni, így mára egyre közelebb kerül egymáshoz a természetvédelem és a mezőgazdaság.

"A természeti változások már nem teszik azt lehetővé, hogy egyoldalú megközelítést tegyünk akár az agrárium, akár a gazdaságosság szempontjából. Mindenképpen a fenntarthatóság környezeti szempontrendszerét is be kell vinni a gondolkodásba."

- jegyezte meg Tóth Péter. a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgató-helyettese.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most megjelent kiadványa gyakorlati útmutatót ad a gazdáknak, hogy hogyan tudják megvédeni a Natura 2000-es besorolású gyepek élővilágát. Egyes szakemberek ugyanis úgy látják, hogy összehangolt lépések nélkül néhány évtizeden belül eltűnhet a beporzó rovarok akár negyven százaléka is a magyar gyepterületekről.

Hír TV