2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:15

Gazdaság

Hiánypótló szakkönyv segíti a gazdák munkáját

Hiánypótló kiadványt jelentett meg a Magyar Madártani Egyesület a gazdák számára, amelyben gyakorlati útmutatóval szolgál a természetközeli gazdálkodási módokra. A könyv a kiemelten védett, Natura 2000-es területen található gyepek védelméről szól. Ezeken a mezőkön a hazai rovarfajok háromnegyede megtalálható, és a szakemberek szerint a gazdák érdeke is, hogy a beporzó rovarok egyedszáma ne csökkenjen tovább Magyarországon.

  • Hiánypótló szakkönyv segíti a gazdák munkáját

Vadvédelmi elektromos kerítést bontanak egy aratás előtt álló kukoricatábla mellett. Az utóbbi években egyre fontosabbá válik, hogy a mezőgazdaság együtt dolgozzon a vadgazdálkodókkal, hiszen a vadkár megelőzése nemcsak természetvédelmi, hanem kifejezett gazdasági érdek is.

"Nem természetvédelmi, szűk szakmai kérdésekről beszélgetünk, hanem versenyképességi, gazdasági kérdésekről, a jövőbeni megélhetésünk, életminőségünk kérdéseiről, tehát itt az érdekazonosság azt gondolom, hogy megvan, csak ezt fel kell tudnunk ismerni."

- mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Korábban a gazdák érdekei nem egyeztek a környezetvédőkével, hiszen a cél a minél nagyobb profit elérése volt. A klímaváltozás hatásait azonban csak több terület szakembereinek együttes munkája tudja ellensúlyozni, így mára egyre közelebb kerül egymáshoz a természetvédelem és a mezőgazdaság.

"A természeti változások már nem teszik azt lehetővé, hogy egyoldalú megközelítést tegyünk akár az agrárium, akár a gazdaságosság szempontjából. Mindenképpen a fenntarthatóság környezeti szempontrendszerét is be kell vinni a gondolkodásba."

- jegyezte meg Tóth Péter. a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgató-helyettese.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most megjelent kiadványa gyakorlati útmutatót ad a gazdáknak, hogy hogyan tudják megvédeni a Natura 2000-es besorolású gyepek élővilágát. Egyes szakemberek ugyanis úgy látják, hogy összehangolt lépések nélkül néhány évtizeden belül eltűnhet a beporzó rovarok akár negyven százaléka is a magyar gyepterületekről.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mikor lesz ukrán ellentámadás?

Mikor lesz ukrán ellentámadás?

A nyugati országok az ukrán ellentámadást várják, ám ennek még nem jött el az ideje. A stúdióban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő adásunkban rámutatott, jelenleg állóháború és anyagháború folyik, csakúgy, mint az I. világháborúban, vagy az amerikai polgárháborúban.
Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést ír majd elő a földgáz felhasználását illetően. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!