2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Hároméves bérmegállapodást szeretnének a szakszervezetek

Hír TV

2019. április 26., péntek 15:48

Újabb, hároméves béremelésről szóló megállapodást szeretnének kötni az állami cégek szakszervezetei a kormánnyal. Az érdekképviselet GDP arányos, inflációkövető béremelést tartana elfogadhatónak. A magyar államot képviselő államtitkár azt mondta: nyitottak a tárgyalásra. 2017-ben már volt egy megállapodás: a kormány három év alatt 30 százalékkal emelte a csaknem 100 állami cég munkavállalójának bérét.

A munkaerőhiány máig nagy a Magyar Postánál, aminek az egyik oka - a vállalat egyik szakszervezeti vezetője szerint - hogy alacsony a fizetés. 

"Munkatársaink egyre inkább döntenek 20-30-35 éves munkaviszonnyal is arról, hogy más munkahelyre térnek el, tehát nagyon nagy a fluktuáció."

Több állami tulajdonú cég szakszervezeti vezetője is erre panaszkodott a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán. Bár 2017-ben született egy megállapodás a cégek és a magyar állam között egy hároméves béremelésről, ám több szektor szükségesnek tartja, hogy idén legyen még egy pótlólagos bérkiegészítés. Ezen túl szeretnének egy újabb, 2022-ig szóló béremelést is.

"A GDP mértékével, az inflációnövekedés mértékével és az esetleges munkaerőpiaci hatások mértékéből összeadódó béremelések legyenek ebben a hároméves megállapodásban, és ez mindenki számára kiszámítható lenne, hiszen ezek könnyen kiszámíthatók, előre pontosan lehetne tudni, hogy mik ezek az értékek, és három évre minden munkavállaló tudná előre, hogy ha ezt a munkahelyet választja, vagy itt marad, akkor milyen bérnövekedésre számíthat mondjuk a következő három évben 2022-ig."  - mondta el Halasi Zoltán a VDSZSZ Szolidaritás elnöke. 

A tulajdonos magyar állam nevében Fónagy János azt mondta: az idei pótlólagos bérkiegészítést a vállalatoknak van lehetőségük megállapítani. A további béremelésről pedig tárgyalásokat folytatnak:

"A tulajdonosnak jelenleg nem áll szándékában egy korábbi három évhez hasonló generális, mindenkire egyformán vonatkozó megállapodást kötni, vagy rendszert kimunkálni, hiszen épp, a ma elhangzottak is azt bizonyítják, hogy most már differenciáltan jelennek meg a... nem is problémák, hanem az elkövetkezendő feladatok, hiszen az egyik helyen a munkaerő megtartása, a másik helyen új munkaerő beállítása, a harmadik helyen a munkakörülmények javítása, a negyedik helyen például a fiatal szakembereknek az odavitele és megtartása, tehát ahány vállalat annyi fajta célra kellene ilyen-olyan bér, vagy nem bér, de bér jellegű összeg és ezt elsősorban vállalatonként kell kijelölni, megállapítani." 

Három év alatt a csaknem 400 állami vállalatnál dolgozó mintegy 100 ezer munkavállaló 30 százalékos bérfejlesztésben részesült, ez csaknem 130 milliárd forintnyi forrást jelent.

Hír TV