2020. február 24.,
hétfő, Szökőnap napja

Fordított áfával az adócsalók ellen

2014. június 24., kedd 11:22

Az acélipari termékekre is kiterjesztené a fordított áfát egy fideszes kezdeményezésű törvényjavaslat. A szektorban ugyanis jelenleg évi 5-6 milliárdos kárt okoznak az adócsalók. Az intézkedést az unió nem vizsgálhatja majd.

Meleghengerműben formált acél táblalemez, betonacél, ötvözetlen vasrúd- és huzal. A statisztika szerint ezeknél a termékeknél a leggyakoribb az áfacsalás. A módszer a szokásos. A kereskedő papíron külföldön adja el az árut, amely után visszaigényli a forgalmi adót. A portéka a valóságban nem lépi át az országhatárt, belföldön értékesítik, mégpedig feketén. A csalók 5-6 milliárd forinttal károsítják meg évente az államot.

Két fideszes képviselő fordított adózást vezetne be az acéliparban. „A fordított áfa azt jelenti, hogy nettó értékesítés történik. És az értékesítési lánc végén lévő szereplő fizeti be az áfát. Ez egy pénztechnikai eljárás keretén belül történik. Az államháztartás számára tetten érhető, hogy ez az áfa hol jelentkezik” – mondta a Hír Televíziónak Riz Gábor, a törvényjavaslat benyújtója.

A Dunai Vasműben arra számítanak, hogy a feketézők visszaszorításával nő a Dunaferr forgalma. „Azt várjuk, hogy kifehéríti a piacot, és azt is kell mondani, hogy a tisztességes kereskedőket nemzetközi viszonylatban is segíti. Akár forgalomnövelő hatású lehetne. Ez azt tenné lehetővé, hogy mi is jobban tudjunk tervezni” – nyilatkozta Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. HR-igazgatója.

A nemzetgazdasági minisztériumban azt mondják, hogy egy uniós irányelv miatt Brüsszel nem vétózhatja meg a fordított áfa bevezetését. „Az elmúlt nyár folyamán történt egy áfairányelv-módosítás, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy pont az ilyen nyers illetve félig feldolgozott acélipari és vasipari termékekre a fordított adózást az áfa rendszerébe bevezessék. Ezzel a szomszédos államok már éltek is” – közölte Pankucsi Zoltán adózási helyettes államtitkár.

Lengyelország tavaly nyáron, Szlovákia idén januárban vezette be a fordított áfát az acéliparban. „Múlt héten kaptam olyan információt, hogy Lengyelországban örvendetes módon helyreálltak az árak, és a forgalom is növekedett. Mi is ebben bízunk” – mondja Szabados Ottó, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója.

A szakemberek szerint a fordított áfa bevezetésével megelőzhető, hogy a környező országokból kiszorított bűnszervezetek Magyarországon folytassák az áfacsalást.

Forrás: Hír TV