A pécsi kóstoláson csak magyar almafajtákat kínáltak a kistermelők. „Az összeset nem kóstoltam, mert némelyiket ismertem. A jonaredet ismerem, az idaredet is ismerem. A topázt nem ismertem, de már vettem azt is, nagyon finom mindegyik, és a levek nagyon jók” – fogalmazott egy asszony a kóstolón.
A kampány célja, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, a napi rendszerességgel fogyasztott alma hozzájárul egészségünk megóvásához. Az is fontos, hogy hazai fajtát válasszunk.
„A magyar élelmiszernek az ára meghatározó lesz az Európai Unión belül, mert azt látjuk, hogy a felgyorsult világban azért a környező országok más technológiákat, más fajtákat alkalmaznak, és én úgy gondolom, hogy az élvezeti értéke egy almána,k az íz világa az almának sok mindent meghatároz” – emelte ki Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.
Az alma lé formájában feldolgozva is egészséges. „Évről évre egyre népszerűbb ez a termék. Semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Az alma minden értékét megpróbáljuk átjuttatni ebbe a lébe és ez sikerül is, hisz a mosás után az almát préseljük, a levet pedig pasztőrözve juttatjuk be a bag-in-box zsákba. Ezek a zsákok pedig több mint egy évig képesek eltartani ezt a levet” – magyarázta Papp Lázló gyümölcslékészítő.
Pécsett a helyi termelők piacán pénteken akciós almavásár lesz. „Amikor jött a megkeresés, hogy Pécs csatlakozzon, akkor rögtön az volt az első automatikus gondolat, hogy Tüke piac lenne egy jó helyszíne ennek az alma vásárnak” – nyilatkozta Páva Zsolt polgármester.
Idén csúcstermést produkáltak a termelők, 720 ezer tonna almát szedtek le a fákról. Ez 25 százalékkal haladja meg az elmúlt 10 év átlagát. A probléma az, hogy a termésnek mindössze 30 százaléka étkezési, a többi ipari minőségű. A termelők szerint az optimális az lenne, ha ez az arány fordítva lenne.