2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Fontos bejelentést tett az MNB, miközben januárban is nőttek a bérek

  • Fontos bejelentést tett az MNB, miközben januárban is nőttek a bérek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2019 januárjában is 10 százalék feletti volt a bérek növekedése (előző év februárjához képest). Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a bruttó átlagkereset 343 500, a nettó 228 400 forint volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a friss adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési, erősödési fázisban van. Emellett a pénzügyminiszter kiemelte, hogy a versenyszférában a bérnövekedés magasabb volt, mint a közszférában.

Az MNB fontos bejelentést tett

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa heti kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de szűkítette a kamatfolyosót.

Az MNB 10 bázisponttal emelte a betéti kamatszintet, csökkenti az FX-swapok volumenét, és új monetáris politikai eszközt vezet be, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ezzel megkezdődött a hazai monetáris politika normalizációja.

Megszűnhet a földgázhasználat az EU-ban

Jan Ingwersen, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának (ENTSOG) igazgatója elmondta, hogy a villamos energiában érdekelt cégekkel együtt közös terveken dolgoznak az ellátórendszerek hosszú távú átalakításáról. 

 
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Ennek az a célja, hogy az üzemeltetők hozzájáruljanak az uniós környezetvédelmi célokhoz, melyeknek egyik kulcseleme, hogy 2050-re megszüntették a közösség szén-dioxid-kibocsátását. Ez pedig maga után vonná a földgázhasználat megszüntetését.

Komoly sikerek a hazai foglalkoztatásban és munkanélküliségben

Újabb rekordot állított be a magyar foglalkoztatottság és munkanélküliség a KSH adatai szerint.

2018 decembere és 2019 februárja között 4 millió 497 fős volt a foglalkoztatottság. Ez 56 ezer emberrel több, mint egy évvel korábban.

Így a foglalkoztatottsági ráta 69,8 százalékra emelkedett. Ez egyben rekord is, ilyenre eddig csak nyáron, 2018 augusztusában volt példa. A munkanélküliség is rekordalacsony szinten van. A 2018 december – 2019 februári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig már csak 3,6 százalék volt.

Új ásványvízgyár épül Magyarországon

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Phoenix-Drink Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A várhatóan október végére megvalósuló beruházás során két ásványvízgyártó csarnokot: egy csomagoló és osztályozó, valamint egy előkészítő és töltőcsarnokot építenek. Ezzel egyidejűleg az épületeket teljes gyártósorral is felszerelik, köztük: töltőgépsorral, valamint palackozó és zsugorfóliázó gépekkel.

Betiltotta az EU a műanyag tányérokat és evőeszközöket

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályozást az Európai Parlament (EP), amelyek értelmében 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyagtermékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

000_Hkg3989046_uj_fekvo_lead.jpg
 
Műanyag kupakok
Europress/AFP
 

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!