2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Fontos bejelentést tett az MNB, miközben januárban is nőttek a bérek

  • Fontos bejelentést tett az MNB, miközben januárban is nőttek a bérek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2019 januárjában is 10 százalék feletti volt a bérek növekedése (előző év februárjához képest). Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a bruttó átlagkereset 343 500, a nettó 228 400 forint volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a friss adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési, erősödési fázisban van. Emellett a pénzügyminiszter kiemelte, hogy a versenyszférában a bérnövekedés magasabb volt, mint a közszférában.

Az MNB fontos bejelentést tett

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa heti kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de szűkítette a kamatfolyosót.

Az MNB 10 bázisponttal emelte a betéti kamatszintet, csökkenti az FX-swapok volumenét, és új monetáris politikai eszközt vezet be, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ezzel megkezdődött a hazai monetáris politika normalizációja.

Megszűnhet a földgázhasználat az EU-ban

Jan Ingwersen, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának (ENTSOG) igazgatója elmondta, hogy a villamos energiában érdekelt cégekkel együtt közös terveken dolgoznak az ellátórendszerek hosszú távú átalakításáról. 

 
A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Ennek az a célja, hogy az üzemeltetők hozzájáruljanak az uniós környezetvédelmi célokhoz, melyeknek egyik kulcseleme, hogy 2050-re megszüntették a közösség szén-dioxid-kibocsátását. Ez pedig maga után vonná a földgázhasználat megszüntetését.

Komoly sikerek a hazai foglalkoztatásban és munkanélküliségben

Újabb rekordot állított be a magyar foglalkoztatottság és munkanélküliség a KSH adatai szerint.

2018 decembere és 2019 februárja között 4 millió 497 fős volt a foglalkoztatottság. Ez 56 ezer emberrel több, mint egy évvel korábban.

Így a foglalkoztatottsági ráta 69,8 százalékra emelkedett. Ez egyben rekord is, ilyenre eddig csak nyáron, 2018 augusztusában volt példa. A munkanélküliség is rekordalacsony szinten van. A 2018 december – 2019 februári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig már csak 3,6 százalék volt.

Új ásványvízgyár épül Magyarországon

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Phoenix-Drink Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A várhatóan október végére megvalósuló beruházás során két ásványvízgyártó csarnokot: egy csomagoló és osztályozó, valamint egy előkészítő és töltőcsarnokot építenek. Ezzel egyidejűleg az épületeket teljes gyártósorral is felszerelik, köztük: töltőgépsorral, valamint palackozó és zsugorfóliázó gépekkel.

Betiltotta az EU a műanyag tányérokat és evőeszközöket

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályozást az Európai Parlament (EP), amelyek értelmében 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyagtermékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

000_Hkg3989046_uj_fekvo_lead.jpg
 
Műanyag kupakok
Europress/AFP
 

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!