2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Font: Sikerült megvédeni a magyar földet

Sikerült megvédeni a magyar termőföldet a Fidesz agrárpolitikusa szerint. Font Sándor azt mondta: annak ellenére, hogy május 1-jén megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma, a jogszabályi változások garantálják, hogy csak a helyben lakó magyar gazdák juthassanak termőterülethez. Az LMP szerint viszont a hatályba lépő új földtörvény a nagybirtokrendszert erősíti.

A házbizottság nem tartotta indokoltnak a földtörvény módosítását keddi, rendkívüli ülésén. A testület összehívását az LMP kezdeményezte. A zöldpárt szerint a földtörvényt a parlamentnek rendkívüli ülésen kellene módosítania, mivel az valójában nem védi a hazai termőterületeket. Szerintük ezentúl a kisbirtokosok nem juthatnak majd termőföldhöz.

„A jelenlegi szabályozás bebetonozza a nagybirtokrendszert. Május elsején nemcsak az lép hatályba, hogy a földmoratórium kapcsán külföldi állampolgárok is vehetnek termőföldet, hanem az is, hogy az elővásárlási rendszerben most már az új szabályozás értelmében minden esetben a termőföld szomszédja és társtulajdonosa is elővásárlási jogot élvez. Ez így volt idáig is, de pont az a baj, hogy a nagybirtokstruktúra, ami kialakult Magyarországon, ahol nagyon mozaikolt földszerkezet van, ott ez egy nagyon nagy lépéselőnyt jelent” – véli Sallai Róbert Benedek LMP-s megválasztott képviselő.

A termőföld egy különleges jószág

Bár május elsejétől megszűnik a külföldiek tízéves földvásárlási moratóriuma, a jogszabályi változtatások garantálják, hogy ezután is csak a helyben lakó magyar gazdák és a családi gazdaságok juthatnak termőföldhöz a nagyobbik kormánypárt agrárpolitikusa szerint. Font Sándor azt mondta: a nagyobbik kormánypártnak sikerült megvédenie a magyar földet.

„Kivételt nem lehetett tenni azzal, hogy Magyarország nem nyitja meg az európai uniós állampolgárok előtt az elméleti földvásárlási lehetőséget, ezt hangsúlyozom. Az EU minden tagországra kötelező érvényűen ezt előírja. A feladatot úgy oldottuk meg, hogy többszörös védvonalat építettünk ki, komoly feltételeket szabtunk, hiszen az EU egyes szabályai és az Európa Bíróság egyes döntései elismerik, hogy a termőföld egy különleges jószág” – fogalmazott Font Sándor országgyűlési képviselő.

A Gyurcsány-kormány egykori agrárminisztere is elismerte, hogy az új földtörvényhez kapcsolódó Btk.-szigorítások védelmet nyújtanak a spekulánsok és a külföldiek ellen is. „Azok a büntető törvénykönyvben meglévő szigorítások, amelyek komoly büntetéseket szabnak ki például a zsebszerződések esetében, minden normális ember esetében elég elriasztók lesznek. Elsősorban a külföldiek esetében, de mindig kell egy magyar is, aki eladja, ezért mondtam, mind a két oldalról kellően elriasztó a büntetési, a törvényi háttere ennek” – mondta Gráf József.

Brüsszel várhatóan a földvásárlást és a bérleteket ellenőrző szervezeteket, azaz a földbizottságokat támadja majd a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje szerint. Erdős Norbert ezzel kapcsolatban elmondta: a bizottságok felépítése a jövőben még változhat, de erről majd az újonnan megalakult Országgyűlés hoz döntést. A földtörvényt az újonnan megalakult parlament várhatóan júniusban módosítja majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!