2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Folyamatos a hazai gázbetárolás

 A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan.  Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek.

  • Folyamatos a hazai gázbetárolás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárakra is ható makrogazdasági folyamatokat, illetve világpolitikai eseményeket, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázforgalom adatairól. Az elmúlt 12 év szélső értékei mellett, az alábbi grafikonon látható módon, az eddig sosem tapasztalt geopolitikai és árkörnyezet mellett is – bár némileg lassabb indulást és felfutást követően – megfelelő ütemben zajlik a földgázkészletek betárolása.

A háború kitörése jelentősen nem változtatta meg a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

A betárolás intenzitása ugyan várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása okán, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz. A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 Mm3 földgáz érkezik az országba. A tervezett karbantartások idején, egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Jelenleg elmondható, hogy az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a földalatti tárolókba kerül letárolásra, az export volumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

 A biztosági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke 2022. október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

A 6,33 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitásból 36,27%-ban feltöltésre került. Jelenleg már 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban. Míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszak tekintetében október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit.

Összességében kijelenthető, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!