2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Fokozottan ellenőrzik a halárusokat

Fokozott ellenőrzést tart az Élelmiszer-biztonsági Hivatal a hal, az édesség, és a borászati termékékek árusítóinál az ünnepi időszakban. A hatóság eddig 92 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból. Egy Kínából érkező kakaószállítmányt például szennyezettség miatt vontak ki a forgalomból. A Csongrád megyei hivatal vezetője szerint a kiszabott bírságok mértéke csökkent az utóbbi években.

Az egyik szegedi bevásárlóközpontban mindent rendben találtak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök. „Megnézzük a tárolási feltételeket, vízhőfokot, és az oxigén mennyiségét a pontyoknál, a homárnál pedig nitrát, nitrit tartalmat, ugye azt sós vízben kell tárolni Megnézzük, hogy a forgalmazók ezeket az értékeket milyen gyakran ellenőrzik, azt regisztrálják-e” – ismertette Kiss István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági felügyelője.

A hatóság a jogsértés súlyától függően büntet. „Az esetek egy részében figyelmeztetést alkalmazunk, az idén is. Ezen az ellenőrzésen is alkalmaztunk már hét esetben figyelmeztetést. Nyilván ezeket akkor rójuk ki, mikor kisebb súlyú probléma kerül felderítésre. És alkalmazhatunk egyéb szankciókat is, amiben lehet bírság, a terméknek a visszavonása, elkobzása is, illetve lehet akár az egységnek a felfüggesztése is. Sajnos az idén már van is olyan esetünk, amikor egy egységet fel kellett függesztenünk” – közölte Farle Csaba, a kormányhivatal igazgató főállatorvosa.

A vásárlók többsége nem tudja, hogy kihez forduljon panaszaival. „Az jellemző, hogy maguk a kereskedők sem hajlanak arra, hogy sok esetben a problémás terméket, a kifogásolt terméket valamilyen úton-módon kompenzálják, visszaadják a pénzt, vagy pedig kártalanítsák valamilyen a vevőt” – véli Péter Ferenc vásárló. Az élelmiszer-biztonsági hivatal azt kéri a vevőktől, hogy a hiányosságokat jelentsék be a hatóság ingyenesen hívható zöld számán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!