2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Felülmúlta a várakozásokat a magyar gazdaság növekedése

Az előzetes adatoknak megfelelően 3,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben. Nőtt a kiskereskedelmi forgalom is júliusban.

Az előzetes adatoknak megfelelően 3,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben – közölte a statisztikai hivatal, amely ma tette közzé a részletes adatokat. Az építőipar 19 százalékot meghaladóan bővült, de nőtt a mezőgazdaság teljesítménye is. Gyorsult a beruházások növekedési üteme is, és a háztartások fogyasztása is a GDP növekedését segítette.

Nyolc éves csúcsot döntött meg a magyar gazdaság növekedése az idei első hat hónapban. Az ipari termelés és az építőipar bővülése mellett ehhez a Központi Statisztikai Hivatal szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése is alaposan hozzájárult. „Az ilyen ütemű növekedés mindenképpen jelentősnek mondható, jelzi a háztartások fogyasztásának a növekedését és nyilvánvalóan pozitív hatással van a nemzetgazdasági teljesítményre, a GDP-re is” – mondta Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője.

Felülmúlta a várakozásokat

Az első félév 3,9 százalékos GDP növekedése a piaci elemzők várakozásait is felülmúlta, így az idén már mindenképp 3 százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés a szakértők szerint. „A piaci várakozások többsége is 3 és 3,3 százalék között van, tehát egyértelműen mindenki felfelé módosította az elmúlt időszakban a magyar gazdaság idei évre vonatkozó növekedési kilátásait: az év elején még 2 százalék körül volt ez az érték, most már 3 százalék fölött van. A következő negyedévekben várhatóan a gazdasági növekedés dinamikája lassulni fog, tehát ez a 3,9 százalék valószínűleg vissza fog jönni 3 és 3,5 százalék közé, de az egész évet tekintve a 3 százalék feletti növekedés egyre biztosabbnak tűnik” – mondta Tóth Gergely a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

A bruttó hazai termék (GDP) változása Magyarországon, 2003-2014. I. félév
A bruttó hazai termék (GDP) változása Magyarországon, 2003-2014. I. félév
Fotó: MTI

 

Varga Mihály kiegyensúlyozottságról beszélt

A nemzetgazdasági miniszter szerint fontos, hogy a gazdaság fellendülésével újabb munkahelyek jöhetnek létre és hogy a lakossági fogyasztás is beindult. „A beruházások több mint 20 százalékos növekedése is optimizmusra ad okot, hiszen ez azt jelenti, hogy a jövőben fejlesztések lesznek, és ha fejlesztések lesznek, az azt jelenti, hogy lesz több munkahely. A növekedés mellett az államháztartás hiányát tartani tudtuk, 3 százalék alatt maradt. Külön örömteli, hogy a lakossági fogyasztás nyolc éve nem volt ilyen magas, 2,4 százalékkal növekedett. A növekvő jövedelemből a lakosság egyre többet költ, ezzel is segítve a hazai piacra termelő szolgáltató kis- és középvállalkozókat” – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb a 28 uniós tagállam között az előző év azonos időszakához képest.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom is

A kiskereskedelmi forgalom 2,3 százalékkal nőtt júliusban. A statisztikai hivatal adatai szerint a forgalom növekedési üteme az élelmiszer-fogyasztás lassulása miatt jelentősen elmaradt a júniusi 4,1 százaléktól. Visszaesett az élelmiszer-eladások volumene, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése viszont bővült.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!