2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Gazdaság

Félelmetes változás kezdődik

Helyi földbizottságok véleményezik majd a föld-adásvételeket a jövőben, és ők terjesztik fel a kéréseket egy előzetes hatósági engedélyezésre egy állami szervhez – mondta el a Hír TV Péntek8 című műsorában Font Sándor.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke hangsúlyozta: az új földtörvénybe számos olyan feltételt szabnak, ami megnehezíti, hogy külföldiek magyar termőföldhöz juthassanak 2014 után.

Font Sándor kifejtette: az igazi változás, hogy megszűnik a teljesen nagyüzemi logika, hiszen a bérelhetőség felső határa 300 hektár, a tulajdonlási határ pedig 1200 hektár lenne. „Ez félelmetesen nagy változás ahhoz képest, amilyenek eddig voltak a birtok- és tulajdonviszonyok” – fogalmazott. Mint mondta: a lehetőséggel nem mindenki tud élni, hiszen olyan feltételt is szabtak, hogy csak az vásárolhat termőföldet, aki először is földműves, de 20 kilométernél nem lakik messzebb, mint az eladásra felkínált termőföld elhelyezkedése.

Az agrár-szakpolitikus korábban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: egy újonnan felálló állami hivatal előzetes engedélyére lesz szükség minden egyes termőföldbérleti és -adásvételi szerződés életbelépéséhez, s miután alapszabály, hogy földet csak az eladásra kínált birtoktól legfeljebb húsz kilométerre lakó földműves vásárolhat, kizárt, hogy életbe tudnának lépni a zsebszerződések.

Forradalmi változás előtt

Mint ismert, az Orbán-kormány száműzné a zsebszerződéseket, és a helyi gazdák kizárólagos tulajdonába adná az őket megillető földeket. A miniszterelnök péntek reggeli interjújában azt mondta az új földtörvényről, hogy a kabinet az erről szóló döntését a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének javaslatára hozta meg.

Hiába azonban a forradalmi – nagybirtokot korlátozó – változás, még ma is rengeteg tévképzet kötődik a családi gazdaságokhoz és a szövetkezetekhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!