2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Gazdaság

Fazekas: Folyamatosan zajlik a földek visszaszerzése

Egyre több zsebszerződéssel külföldi kézbe került földterület kerül vissza magyar állami tulajdonba – mondta a Hír TV Péntek8 című műsorában a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor szerint az új földtörvényt néhány hónapon belül elfogadhatja a parlament.

Olyan földtörvény megalkotására törekszik a kormány, amely a magyar gazdák érdekeit védi – hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a gazdálkodókkal, civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseken közeledtek az álláspontok a birtoknagyságok ügyében. A tárcavezető arra számít, hogy néhány hónapon belül elfogadhatja a parlament a jogszabályt. A kormány a zsebszerződésekkel külföldiekhez került földeket is igyekszik visszaszerezni.

„Eddig is már több mint 5000 hektárt vásároltunk, kisajátítottunk természetvédelmi indokokra hivatkozással, tehát folyamatosan zajlik a földeknek a visszaszerzése, megszerzése – fogalmazott Fazekas Sándor. – Több büntetőeljárás is folyamatban van, a Btk. szabályai ismertek: 1–5 évig terjedő börtönbüntetés. Én úgy látom, hogy sikerült megállítani a zsebszerződések terjedését” – közölte a tárcavezető.

Az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése érdekében Vas megyében indítanak mintaprogramot. „Ez 1,3 milliárd hektár területet érint, és több százezer személynek a tulajdonát – mondta Fazekas. – A program indul, elsőként Vas megyében modellezzük, hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki majd. Hiszen nagy táblákat kell most kisebb részekre bontani, ez érinti az öntözéses kultúrát, a földhasználatot, a határ képét is érinti sok szempontból. A programot a tervek szerint két-három év alatt fogjuk végrehajtani” – közölte a politikus.

Fazekas kitért arra is, hogy 2014 és 2020 között a magyar mezőgazdaságba kétmilliárd forinttal több uniós támogatás érkezhet, mint a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban. Szerinte ez lehetővé teszi, hogy folytatódjanak a támogatási programok, és a magyar gazdák a korábbinál kedvezőbb versenyhelyzetbe kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!