2023. 01. 27. Péntek Angelika napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Fazekas: Folyamatosan zajlik a földek visszaszerzése

Egyre több zsebszerződéssel külföldi kézbe került földterület kerül vissza magyar állami tulajdonba – mondta a Hír TV Péntek8 című műsorában a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor szerint az új földtörvényt néhány hónapon belül elfogadhatja a parlament.

Olyan földtörvény megalkotására törekszik a kormány, amely a magyar gazdák érdekeit védi – hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a gazdálkodókkal, civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseken közeledtek az álláspontok a birtoknagyságok ügyében. A tárcavezető arra számít, hogy néhány hónapon belül elfogadhatja a parlament a jogszabályt. A kormány a zsebszerződésekkel külföldiekhez került földeket is igyekszik visszaszerezni.

„Eddig is már több mint 5000 hektárt vásároltunk, kisajátítottunk természetvédelmi indokokra hivatkozással, tehát folyamatosan zajlik a földeknek a visszaszerzése, megszerzése – fogalmazott Fazekas Sándor. – Több büntetőeljárás is folyamatban van, a Btk. szabályai ismertek: 1–5 évig terjedő börtönbüntetés. Én úgy látom, hogy sikerült megállítani a zsebszerződések terjedését” – közölte a tárcavezető.

Az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése érdekében Vas megyében indítanak mintaprogramot. „Ez 1,3 milliárd hektár területet érint, és több százezer személynek a tulajdonát – mondta Fazekas. – A program indul, elsőként Vas megyében modellezzük, hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki majd. Hiszen nagy táblákat kell most kisebb részekre bontani, ez érinti az öntözéses kultúrát, a földhasználatot, a határ képét is érinti sok szempontból. A programot a tervek szerint két-három év alatt fogjuk végrehajtani” – közölte a politikus.

Fazekas kitért arra is, hogy 2014 és 2020 között a magyar mezőgazdaságba kétmilliárd forinttal több uniós támogatás érkezhet, mint a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban. Szerinte ez lehetővé teszi, hogy folytatódjanak a támogatási programok, és a magyar gazdák a korábbinál kedvezőbb versenyhelyzetbe kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Dízelhiányra készülhetnek az európai országok

Dízelhiányra készülhetnek az európai országok

Február elején életbe lép az orosz nyersolaj importjára vonatkozó újabb uniós szankció, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, illetve a meglévő készletből sem lehet eladni harmadik félnek. Egyes szakértők szerint ez pont az EU legfontosabb vívmányát, a szabad belső piacot rúgja fel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!