2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Gazdaság

Fazekas: A zsákos porleves biztosan nem a jövő útja

Országossá bővítené a Mintamenza programot a vidékfejlesztési tárca. A közép-dunántúli projektindító rendezvényen a miniszter azt mondta, hogy a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Fazekas Sándor szerint így 5-10 százalékkal is olcsóbb lehet az étkeztetés, mert a helyi beszerzéseknél sem marketing-, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

A Mintamenza program 2010-ben Békés megyében indult. A Vidékfejlesztési Minisztérium országossá bővítené. A miniszter szerint nem biztos, hogy a pörkölt irányába kell elmozdulni, de Fazekas Sándor szerint a zsákos porleves biztosan nem a jövő útja a közétkeztetésben. A tárcavezető úgy számol, hogy akár 5-10 százalékos megtakarítást jelenthet, ha a menzák a helyi gazdáktól szerzik be az alapanyagot.

„Olcsóbb tud lenni a beszerzés mindenképpen, hiszen hogyha a termelőtől vásárolunk, akkor ott nem szükséges a kereskedelem – fogalmazott Fazekas Sándor. – De miért is lenne szükség a kereskedelemre akkor, ha mondjuk egy adott faluban van a menza, és ugyanott van mondjuk egy krumpliföld, amin egy gazda termeli a zöldséget? Nem kell kereskedőt beiktatni, ez a helyi értékesítés, feldolgozás vonalán megoldható” – mondta a tárcavezető.

A miniszter szerint így frissebb és nyomonkövethetőbb élelmiszer kerül a gyerekek tányérjára. Az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, hogy mivel a közétkeztetés közügy, így a jövőben itt is ellenőrzik majd a közpénzek felhasználását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!