2020. február 24.,
hétfő, Szökőnap napja

Fagylaltozni mennek az adóellenőrök

Magyar Nemzet

2019. június 12., szerda 09:44

A hőségben a vásárlók mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is gyakrabban felkereshetik a fagyizókat: előbbieknek a lehűlés, utóbbiaknak a megugró forgalom miatt lehetnek érdekesek a fagyos édességet kínáló vállalkozások

A kánikula beköszöntével az utca embere keresi a hűsölést kínáló helyszíneket – ezek egyike a fagylaltozó.

A hőségben a vásárlók mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is gyakrabban felkereshetik a fagyizókat: előbbieknek a lehűlés, utóbbiaknak a megugró forgalom miatt lehetnek érdekesek a fagyos édességet kínáló vállalkozások.

Mint a NAV friss ellenőrzési tervéből kiderül, ezen a héten az adóellenőrök az ország több megyéjében is vizsgálódnak a helyi fagylaltozókban és a vendéglátósoknál.

Az összesítés szerint Komárom-Esztergom megyében fokozottan ellenőrzik a NAV-osok a fagyizókat, ahogy Somogyban is számíthatnak az ilyen vállalkozások a revizorok felbukkanására.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a fagylaltosok mellett a cukrászdákat és más vendéglátóhelyeket is meglátogathatják az ellenőrök, de Veszprémben is szerepelnek az e heti listán a fagyizók.

Ezek mellett megemlíthető, hogy a baranyai és a szabolcsi vendéglátósok is felkészülhetnek egy-egy NAV-os betoppanására, Szentendrén pedig még a napokban is tart a múlt héten megkezdett adóhivatali ellenőrzés-sorozat.

A hatóság emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottai­kat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket. Adott helyeken szóba kerülhet forgalomszámlálás vagy a készpénzkészlet ellenőrzése.

A vizsgálódások részleteiről, vagyis a helyszínekről és az időpontokról a hatóság most is részletes tájékoztatást adott saját hivatalos honlapján, az adótraffi­pax elnevezésű tájékoztatási felületen.

A hetente frissülő internetes összesítés korábbi bejegyzéseiből egyébként az derül ki, hogy a NAV folyamatosan követi a gazdasági és más történéseket, ünnepnapokat, társadalmi, turisztikai eseményeket.

Az elmúlt hetek hatósági fellépései közül szemezgetve kiemelhető például, hogy a ballagás időszakában a virágosoknál és az ajándékárusoknál vizsgálódott a hatóság, a turistaszezon kezdetén a fővárosi bulinegyedben tartottak ellenőrzést a revizorok, a múlt héten pedig a szezonális gyümölcsöt – például epret – kínáló árusok működését igyekeztek áttekinteni.

 Magyar Nemzet