2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Párizs szeme - Brassai Gilbert 03:00

Gazdaság

Európai Bizottság: Érvénybe léptek az áruk kölcsönös elismerésére vonatkozó új szabályok

Másik európai uniós tagállamban jogszerűen forgalmazott áruk kölcsönös elismerésére vonatkozó új szabályok léptek érvénybe, amelyek gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a vállalatok, különösen a kis- és középvállalatok (kkv) számára, hogy termékeiket Európában értékesítsék - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

  • Európai Bizottság: Érvénybe léptek az áruk kölcsönös elismerésére vonatkozó új szabályok

A rendelet célja, hogy a kölcsönös elismerés elve alkalmazásának javítása és az indokolatlan kereskedelmi akadályok megszüntetése révén megerősítse a belső piac működését. A jogszabály termékinformációs kapcsolattartó pontok létrehozásáról és fenntartásáról is rendelkezik, valamint a kölcsönös elismerés elvét szem előtt tartó, tagállamok közötti együttműködésről és információcseréről. A rendelet minden típusú árura vonatkozik, beleértve a mezőgazdasági termékeket is.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hangsúlyozta, az erős egységes piac Európa legjobb eszköze a koronavírus által kiváltott példátlan válság elkerülésére. Az érvénybe lépett új szabályok csökkentik a bürokráciát, és segítik az európai vállalkozásokat, hogy áruik könnyebben értékesíthetők legyenek Európában.

Az új szabályok lehetővé teszik a termékek szabad mozgását az egységes piacon, ha azokat már egy uniós országban jogszerűen forgalmazzák. Ennek bizonyítására a vállalkozásoknak kölcsönös elismerési nyilatkozatot kell kitölteniük és bemutatniuk az illetékes nemzeti hatóságoknak.

Amennyiben megtagadják, vagy korlátozzák a termékek piacra jutását, ha egy vállalkozásnak a szükségesnél több nehézséggel kell megküzdenie, mert a helyi hatóságok nem tesznek eleget az uniós jogszabályban lefektetett kötelezettségeknek, jogorvoslatra van lehetőség az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia közigazgatási hatóságai által biztosított SOLVIT elnevezésű, ingyenes problémamegoldó szolgáltatáson keresztül.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!