2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

EU-s forrásból növelik a hazai erdők nagyságát

Uniós forrásból növelné az erdők nagyságát a kormány a következő években. Az erdőgazdálkodás fejlesztésére, erdőterületek növelésére és az erdőkben keletkezett károk helyreállítására 120 milliárd forint jut majd a következő uniós ciklusban, az elképzeléseket Brüsszel is támogatja.

Egy hektár erdő telepítése mintegy 500-600 ezer forintba kerül, amit eddig is főképp uniós támogatásokból fedeztek az erdészetek. Magyarországon közel kétmillió hektár erdő van, ami az ország területének mintegy húsz százaléka. A kormány által létrehozott Nemzeti Erdészeti Stratégia az unióval összhangban ezt szeretné tovább növelni.

– A trianoni időszak után egy 12 százalékos erdősültségi országot vettünk át. Napjainkra 20,8 százalékra sikerült ezt növelni. A következő időszak feladata nagyságrendileg 27 százalékos erdősültséget céloz meg. Ez mintegy 570-580 ezer hektár új erdő telepítését jelenti – közölte Fazekas József, a DALERT Dél-alföldi Erdészeti Zrt. termelési igazgatója.

Az erdők telepítésére, szerkezeti átalakítására, és a természeti károk helyreállítására összesen mintegy 120 milliárd forintot biztosít a kormány a következő hét évben. A Dél-Alföldön az árterekben lévő erdők károsodnak a legtöbbet. A szegedi erdészetnek az elmúlt években több tíz millió forintot kellett a rehabilitációra költeni.

– Jelentős igénybevételt jelentett mind műszakilag, mind logisztikailag, mind anyagilag az erdőgazdaság számára – nyilatkozta a szegedi erdészet igazgató-helyettese. – A saját forrásunkon kívül itt természetesen, amennyire lehetett, külső forrásokat is igénybe vettünk, értem ez alatt az európai uniós támogatások idevonatkozó részét – tette hozzá Soós Zoltán.

Uniós forrásból 2004 óta eddig több mint hetvenezer hektár új erdőt telepítettek Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!