2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

EU-büdzsé: az átcsoportosításról tárgyal Orbán az ET elnökével

Akár 30 százalékkal kevesebb uniós forráshoz juthat Magyarország a következő hét évben, ha az uniós csúcstalálkozón elfogadják az Európai Tanács elnökének javaslatát. Ez a 2014 és 2020 közötti időszakban a magyar agrártámogatásra felhasználható keretet is csökkentené.

Herman Van Rompuy összesen 80 milliárd euróval csökkentené a kiadási oldalt a következő költségvetési időszakban. A magyar kormány az összegek átcsoportosítását szeretné elérni, ezért Orbán Viktor kora este tárgyal a kérdésről az Európai Tanács elnökével.

A kohéziós alapok megőrzését elsősorban a Magyarországgal együtt 2004-ben csatlakozott tagországok, valamint az adósságválsággal küzdő görög, spanyol és portugál kormány szeretné elérni. Az állam-, illetve kormányfők ülésén mind a 27 tagország egyetértése kell ahhoz, hogy a javaslat az Európai Parlament elé kerülhessen.

Magyarország meg akar állapodni az Európai Unióval a következő hét éves pénzügyi időszakról – mondta a Hír Televíziónak a magyar külügyminiszter. Martonyi János bízik abban, hogy a ma kezdődő állam és kormányfői csúcstalálkozón kedvező döntés születhet a 2014 és 2020 közötti időszak kohéziós forrásainak arányos elosztására. A miniszter kizárta annak a lehetőségét, hogy az említett 30 százalékos mértékben csökkentsék hazánk kohéziós forrásait. Mint fogalmazott: a magyar érdekeket lényegesen sértő megállapodást nem tudjuk elfogadni majd.

Nem sérülhetnek Magyarország érdekei

A vidékfejlesztési miniszter szerint olyan megállapodásra kell törekednie a miniszterelnöknek a tagállamokkal, amelyben nem sérülnek Magyarország érdekei. Fazekas Sándor úgy számol: ha változtatás nélkül elfogadják az unió következő 7 éves költségvetését, akár 5-10 százalékkal is csökkenhet az agrártámogatások 500 milliárd forintos mértéke. A több tízmilliárdos forráselvonás pedig a területalapú támogatások csökkenését eredményezheti.

– Bízom benne, hogy sikerül úgy megállapodni, hogy vétóra nem kerül sor, megállapodásra törekszünk, egyezségre törekszünk és ebben valamennyi tagállam érdekelt – fogalmazott a Hír TV-nek Fazekas, hozzátéve: az uniónak vannak olyan előnyei, a közös kereskedelem, az áruk szabad mozgása, szolgáltatása, amik Magyarország számára is előnyösek. Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy a nemzeti érdekekkel összehangolt költségvetés szülessen – mondta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!