2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Felvidéki freskó

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Energiaügyi államtitkár: Támogatjuk az orosz energiafüggés csökkentését

Az orosz energiahordozókról való leválás összetett kihívás, amelyre a kormány folyamatosan keresi a jó válaszokat, támogatja a zöld­energiára való átállást és az energiafüggőség csökkentését, de lehetetlent hiába kér bárki Magyarországtól – mondta a Mandiner csütörtöki számában megjelent interjúban Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

  • Energiaügyi államtitkár: Támogatjuk az orosz energiafüggés csökkentését

A magyar családoknak és a gazdaságnak szüksége van energiára, gázra, áramra, az energiaellátás nem ideológiai kérdés. Nem vagyunk hajlandók Magyarország energiaellátását beáldozni politikai és gazdasági érdekköröknek – mondta a Mandiner.hu-n megjelent interjújában Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Rámutatott: az oroszokkal érvényben lévő hosszú távú szerződés mellett a horvátországi LNG-termináltól vezetéken is jelentős mennyiséget szerez be Magyarország, évente egymilliárd köbméternyit. Egy híján minden szomszédos ország felé létrejött a nagy kapacitású gázösszeköttetés, és tavaly az utolsónak maradó Szlovéniával is megállapodtak az építkezésről.

Új források beszerzése érdekében Azerbajdzsánnal aláírtak egy megállapodást, és folyamatban van a törökökkel is. Cseppfolyósított földgázt szereznének be Katarból és Lengyelország felől, illetve várják, hogy meginduljon Romániában a fekete-tengeri kitermelés. Az ellátás biztonságát növeli, hogy Magyarországon is van gázkitermelés, a békési mezőn sorra nyitják az új kutakat, miközben a fogyasztás 2021-ről 2023-ra a negyedével esett vissza – sorolta a szaktárca államtitkára.

Az interjúban Steiner Attila kifejtette továbbá, a nukleáris energia hosszabb távon is fontos pillére lesz a hazai ellátásnak. A paksi bővítés már legalább annyira nyugati, mint orosz projekt, a beszerzések 55 százalékát uniós tendereken keresztül kell intézni. Elindították a meglévő erőművi blokkok üzemidejének meghosszabbítását is, a legújabb számítások szerint akár a húszéves plusz is elképzelhető – ismertette.

A lakossági napelemek terjedése gyorsabb, mint korábban várni lehetett, ez részben az energiaválság okozta bizonytalanság miatt alakulhatott így, ami az öngondoskodás felé tolta az államokat és az embereket is. Ez egyértelműen jó az országnak, de kihívás elé állítja a hálózatüzemeltetőket – jelezte. Hozzátette: már 255 ezer háztartásnál van napelem, ezek az ipari naperőművekkel együtt délidőben Paksnál is több áramot termelnek.

Steiner Attila hangsúlyozta: a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ugyanakkor az ebből származó ener­giá­nak kifejezetten nagy a volatilitása. Példaként említette, hogy amikor a napelemekből termelt áram eltűnik, más erőművekkel kell gyorsan pótolni. A kiegyenlítő erőművek jórészt gáztüzelésű létesítmények, így amikor magas a gázár, ez költséges megoldás lehet, de nincs hasonló hatékonysággal szabályozható alternatívája.

Ezért kell rugalmasabbá tenni a hálózatot, egyúttal arra ösztönözni a családokat is, hogy minél inkább helyben használják fel a megtermelt zöldenergiát. A tárolót tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítését segíti a januárban elindított Napenergia plusz program – mutatott rá.

Az államtitkár kitért arra, a válaszadók a nemzeti konzultációban is világossá tették, hogy támogatják a kormány határozott kiállását a rezsivédelem mellett. A rezsicsökkentés Európa legalacsonyabb energiaárait jelenti a családoknak, az áramnál tízből nyolc, a gáznál tízből kilenc háztartás sávhatár alatt fogyaszt. A feladásáról így természetesen szó sem lehet – jelentette ki.

Steiner Attila felidézte, hogy az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vissza nem térítendő részére benyújtott magyar tervet már 2022 végén jóváhagyta az Európai Bizottság. Ebben szerepeltek energetikai beruházások is, a 2300 milliárd forintnyi keret fele hasznosulhat a zöldátállást szolgáló intézkedésekben. Ebből a keretből máig nem kapott Magyarország, ezért egyes programokat a hazai költségvetés terhére előfinanszírozott a kormány, például az áramhálózat korszerűsítését és rugalmasságának növelését, amivel nem várhattak a napelemes termelés rendkívül gyors felfutása miatt.

Hozzátette, időközben a nemzeti fejlesztési terveket ki kellett egészíteni a kizárólag energetikai célú RePowerEU kezdeményezéshez kapcsolódó részletes elképzelésekkel. Ezeket az energiaügyi tárca dolgozta ki, tavaly nyáron nyújtották be, december elejére minden uniós fórum elfogadta.

A két részletben már átutalt 350 milliárdos összeg a helyreállítási terv előlegrészét takarja, részben hitel, részben vissza nem térítendő támogatás. A kohéziós programokban további 170 milliárd forintnyi forrás érkezett be januárban – ismertette.

Az államtitkár szerint nagy volumenű beruházásokra van szükség az energetikában, szintet kell lépni, hogy teljesítsék a klímavédelmi vállalásokat, az ellátásbiztonság is rendben legyen, és a gazdaságnak is megfelelő áron biztosítsák a kellő mennyiségeket. Ideje volt, hogy az Európai Unió végre ne csak elméletben, hanem a rég esedékes kifizetésekkel is támogassa a magyar energetikai fejlesztéseket, és várják a Magyarországnak járó további forrásokat – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!