2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Energiahivatal: A dekarbonizáció megoldás lehet az energiaválságra

Az energiaválság erősíti az ellátásbiztonság iránt igényt, a dekarbonizációs célok követése pedig jó lehetőség az energiafüggetlenség növelésére - mondta Horvát Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke szerdán, a Magyar Közgazdasági Társaság és a MEKH közös online konferenciáján tartott előadásában a hivatal közleménye szerint.

  • Energiahivatal: A dekarbonizáció megoldás lehet az energiaválságra

Horváth Péter János felidézte, hogy a válság előtti időszak alapvetően a fenntarthatóságról szólt, az európai energiapolitika egyre ambiciózusabb klímavédelmi célokat tűzött ki, és az egész energiarendszert a dekarbonizációnak rendelte alá.

Magyarország az uniós célokhoz igazodva fogalmazta meg saját dekarbonizációs programját, amely szerint 2030-ig a megújulók terén 21 százalékos részarányt kell elérni a bruttó végső energiafelhasználásban, a végső energiafelhasználás pedig nem haladhatja meg a 785 petajoule-t (PJ). Magyarország azt is vállalta, hogy 2030-ig az áramtermelés 90 százaléka széndioxid-kibocsátásmentes lesz, a napelemeknél pedig a ciklus végére 6500 megawatt (MW) beépített teljesítmény elérése a cél - jelezte a MEKH elnöke.

Horváth Péter János rámutatott: a 2020-as megújulóenergia-célokat teljesítette az ország, közel 14 százalékos részarányt ért el a kitűzött 13 százalékkal szemben, és folyamatosan nő a megújuló energiaforrások részesedése a villamosenergia- és a közlekedési szektorban is. A 2021-ben termelt villamos energia 63,5 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ezen belül 44,3 százalék nukleáris, 19,3 százalék megújuló energiahordozókból. A 2030-ra kitűzött 6500 MW-os napelemes kapacitás pedig már 2024-ben teljesülhet.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán kirobbant energiaválság áthelyezte a hangsúlyokat, a fenntarthatóság helyett az árak kérdése és az ellátásbiztonság került a középpontba - fejtette ki a MEKH elnöke. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság erősen földgázfüggő, az energiahordozókra vonatkozó szankciók és az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás programja már rövid távon is veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát.

A magas árak és az ellátás bizonytalanságai miatt kialakult energiaválság leküzdésére jó lehetőség a dekarbonizációs folyamat folytatása, felgyorsítása - fejtette ki Horváth Péter János.

A dekarbonizációs folyamat a megújulók hálózati integrációja és a rendszeregyensúly fenntartása miatt rövid távon kihívást jelent ugyan, de hosszú távon növeli az ellátásbiztonságot és az energiafüggetlenséget. A zöldenergia beruházások, a hálózatok megerősítése és fejlesztése, az energiahatékonysági intézkedések rövid távon drágább energiát eredményeznek, ugyanakkor hosszabb távon segítenek egy olaj- vagy földgázválság során kialakuló ársokk elkerülésében - mondta a MEHK elnöke az energetikai hivatal közleménye szerint.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!