2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Ellensúlyozást hozhat a banki elszámoltatás

Részben ellensúlyozhatja a svájci frank erősödését a banki elszámoltatás az autóhiteleknél, lízingeknél. A szerződések jövőre kifutnak, a Lízingszövetségnél ezért nem számítanak arra, hogy autós ügyfeleik tömegesen válnak fizetésképtelenné. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 377 ezer hitelszerződést érint az alpesi deviza drágulása.

Egy miskolci család új autóra vett fel 3 és fél millió forint értékű frankhitelt 2007-ben. „56 ezer forintról indult, annyival kezdtük a havi törlesztőrészletet, és 116 ezernél vagyunk most jelenleg.” A bank a felvett összeg háromszorosát követeli rajtuk. Az asszony azt mondja: ha a svájci frank erősödése miatt tovább emelkedik a törlesztőrészlet, nem tudják kigazdálkodni. „Több mint 6 millió forintot fizettünk, amit kiküldött a bank, és még 3 millió 600 ezer forintot követelnek, holott 3 millió 500 ezer forintot vettünk fel annak idején. Úgyhogy még annyit követel, amennyit felvettünk. És fizettük 6 és fél évig a törlesztőrészletet” – mondta Strázsiné Rendik Katalin.

Több százezer devizahiteles nézi naponta a frank árfolyamának alakulását, az alpesi deviza ötödével ér többet, mint decemberben. A rögzített árfolyamú forintosításból nemcsak az autóhitelesek maradnak ki, hanem azok is, akik svájcifrank-alapú személyi kölcsönt vettek fel.


A 377 250 ezer szerződés autólízing vagy autókölcsön. Ha a forintosítás nem is, a banki elszámolás ezekre a hitelekre is vonatkozik. „Az elszámolás, amelyről márciusban, áprilisban tájékoztatják a bankok és lízingcégek az ügyfeleket, az autóhitelesek számára 10-15 százalékos tehercsökkenést hozhat. Tehát kisebbet, mint a jelzáloghitelesek számára. De mégis, a svájci frank erősödéséből származó törlesztőrészlet-növekedést ez részben kompenzálhatja” – hangsúlyozta Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

Az autóhitel-szerződések fele idén, másik fele jövőre fut ki. A futamidőből nincs már sok hátra, ezért tömeges hitelbedőlés nem várható. „Arra számítunk, hogy nem fognak tömegesen visszakerülni autók, illetve csődbe menni az ügyfelek” – nyilatkozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette, a lízingcégeknek is érdekük, hogy az adósok fizetőképesek maradjanak. Megoldás lehet, ha az ügyfelek a futamidő meghosszabbítását kérik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!