2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Gazdaság

Ellen tudnának állni egy sokknak?

A Moody's leminősítette Franciaországot. Ezzel újabb hitelminősítő vonta meg a francia kormánykötvény kötelezettségeinek lehetséges legjobb besorolását. A szervezet szerint nem lehet tudni, hogy az ország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak. Az európai tőzsdék mutatói eséssel válaszoltak a Moody's lépésére.

Megvonta Franciaországtól a lehetséges legjobb adósbesorolást a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő szerint az unió második legnagyobb gazdaságának fokozatosan romlik a versenyképessége és nő a munkanélküliség. A Moody's szerint ezek miatt további költségvetési kiigazításokra lesz szükség, és egyre nehezebb megjósolni azt, hogy a francia gazdaság mennyire lesz képes ellenállni az euroövezeti válságnak.

A francia gazdasági tárca vezetője szerint az előző vezetés gazdaságpolitikáját büntette meg a Moody's. „Ez a leminősítés nem kérdőjelezi meg az ország gazdaságának alapjait, sem a kormány által bevezetett reformokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy rövid távon Franciaország hitelminősítése a legmagasabb szinten marad. A közép és hosszú távú besorolást rontották egy fokozattal. Most ez egy szinttel a legmagasabb szint alatt van” – fogalmazott Pierre Moscovici.

Az államadósság növekedését egyelőre nem sikerült megszüntetni. A kormány tervei szerint jövőre rekordszintű, a GDP 91 százaléka lesz a francia adósság, és a gazdasági növekedés mértékét 2013-ban a kormány mindössze 0,8 százalékra jósolja.

Szakértők szerint a francia gazdaság helyzetétől függ az adósságválsággal küzdő euróövezet egészének a sorsa is. „Ha Franciaország nem teljesíti a feladatát, a hitelképesség, az államháztartás rendezése és a versenyképesség növelése érdekében, akkor az baj lesz a mentőalap számára is, mert az alap második legnagyobb finanszírozója éppen Franciaország, tehát erősnek kell maradnia” – fejtette ki Robert Halver, a Baader bank pénzügyi elemzője.

A Moody's szerint előállhat egy olyan helyzet is, hogy az európai válságalap forrásai az eddig bajba jutott országok miatt leapadnak, pont akkor, amikor éppen egyik legnagyobb pénzügyi támogatójának lenne szüksége mentőövre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!