2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

A közvetítő

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gazdaság

Elismerte a kormány, hogy a reptér visszavásárlása miatt adta el az Erstében lévő részesedését

Most más területeken indokolt, hogy stratégiai jelentőségű tulajdont szerezzünk. Magyarország ugyanis turisztikai és üzleti célpontként, valamint a nyugati és keleti tőke találkozási pontjaként jelentős mértékben kívánja fejleszteni a logisztikai szektort, az ehhez szükséges infrastruktúrát, beleértve a légi közlekedést is. Azt látjuk, hogy a reptérben óriási lehetőségek vannak, amelyet ki kell használni – mondta a Világgazdaságnak Lóga Máté a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

  • Elismerte a kormány, hogy a reptér visszavásárlása miatt adta el az Erstében lévő részesedését

Világgazdaság telefonon érte utol Lóga Mátét, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkárát, miután eladta az Erstében lévő a részesedését a magyar állam.

Elégedett a kormány a vételárral?

Igen, hiszen a 2016-os tulajdonszerzéshez képest több mint kétszeres áron értékesítette a kormány az Erstében lévő tulajdonrészét, tehát az állam jó gazda volt, jelentősen növelte a közvagyont mind az eladással, mind pedig a tulajdonjog fennállása alatti osztalékfizetésekkel.

Ha ilyen nyereséges üzlet az tulajdonrész értékesítése, akkor mégis mi indokolja az eladást?

A kormány támogatja a piaci versenyt, korábban a bankrendszer megerősítésére volt szükség, ezért szerzett az állam tulajdonrészt az Erstében. Mára a bankrendszer sokkal stabilabb, versenyképesebb és fenntartható módon profitábilis – a legutóbbi adatok is ezt igazolják vissza. Az állam ennyire közvetlen szerepvállalására tehát egyre kisebb mértékben van szükség. 

Ráadásul most más területeken indokolt, hogy stratégiai jelentőségű tulajdont szerezzünk. Magyarország ugyanis turisztikai és üzleti célpontként, valamint a nyugati és keleti tőke találkozási pontjaként jelentős mértékben kívánja fejleszteni a logisztikai szektort, az ehhez szükséges infrastruktúrát, beleértve a légi közlekedést is. Azt látjuk, hogy a reptérben óriási lehetőségek vannak, amelyet ki kell használni.

A reptér nemzetstratégiai kérdés, ezért óriási hiba, de talán bűn is, hogy a Gyurcsány-kormány külföldi kézbe játszotta át. Ezt helyre kell hozni, ki kell javítani. A tranzakció is része tehát annak a csomagnak, amellyel a kormány megteremti a reptér visszavásárlásához szükséges pénzügyi hátteret. A Budapest Airport megvásárlásának finanszírozása ugyanis csomagban valósulhat meg, magában foglal költségvetési forrásokat, fejlesztési banki forrásokat, valamint nem stratégiai eszközök értékesítéséből előálló pénzügyi forrásokat.

Mikor valósulhat meg a reptér visszavásárlása?

A tárgyalások lezárására záros határidőn belül sor kerülhet.

Milyen további eszközök eladására kerülhet sor a reptér megvásárlása érdekében?

Az állam egyetlen egy olyan vagyonelemét sem fogja értékesíteni, amely stratégiai célokat szolgál. A tranzakciókról szóló tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, így ezekről jelenleg bővebb információt nem tudunk megosztani. A nyilvánosságot minden esetben kellő időben fogjuk tájékoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!