2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Elérhette az öt százalékot a magyar gazdaság tavalyi növekedése

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság növekedése tavaly elérhette az 5 százalékot, és bár 2020-ban ehhez képest másfél százalékpont körüli lassulás várható, az idei ütem is a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja felett marad.

  • Elérhette az öt százalékot a magyar gazdaság tavalyi növekedése

A Capital Economics londoni székhelyű globális gazdasági-üzleti elemzőház szerdán bemutatott éves előrejelzésében közölte: az egész térség egyik legnagyobb meglepetése volt a magyar gazdaság tavalyi felülteljesítő növekedése.

A ház kiemeli, hogy ha az 5 százalékos tavalyi növekedést valószínűsítő várakozása helytállónak bizonyul, akkor a magyar hazai össztermék (GDP) bővülési üteme alig maradt el a 2018-as rekordtól.

Abban az évben 5,1 százalékos növekedést mértek a magyar gazdaságban.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az előretekintő üzleti felmérések markánsan gyengülő számai alapján 2020-ban 3,5 százalékra lassuló magyar GDP-növekedést várnak. Megjegyezték ugyanakkor, hogy ez az ütem is meghaladja a növekedési potenciált és valamelyest a konszenzusos várakozást is.

A cég elemzői szerint vannak olyan vélemények, hogy a magas hozamú papírokat kínáló új lakossági kötvényprogram a fogyasztás kárára növeli a háztartások megtakarítási állományát. A Capital Economics szakértői azonban a szerdai elemzés szerint kételkednek abban, hogy a programnak ilyen hatása lenne.

A ház szerint mindemellett vannak ugyan arra utaló jelek, hogy a magyar gazdaságban zajló beruházási "boom" az idén véget ér, valószínűtlen azonban, hogy ez már a legközelebbi jövőben megtörténik, különös tekintettel az autóiparban folyó beruházásokra és az EU-folyósítások lehívására.

A Capital Economics előrejelzési forgatókönyve az, hogy a német gazdaság a következő negyedévekben a recesszió környékére jut, és ez a magyar export markáns lassulását okozhatja. A cég szerdán ismertetett tanulmánya szerint azonban a magyar gazdaságban várhatóan viszonylag erős marad a belső kereslet, és ez bizonyos mértékig ellentételezi a német gazdaság gyengeségének hatásait.

Mindemellett a feszes magyarországi munkapiaci helyzet és a magassági rekordon járó fogyasztói bizalom is változatlanul a háztartások fogyasztási kiadásainak hajtóerői között lesz - hangsúlyozzák a cég londoni elemzői.

A Capital Economics szakértői valószínűsítik azt is, hogy a "hihetetlenül enyhe" monetáris alapállású Magyar Nemzeti Bank (MNB) szemet huny a célszintet jóval meghaladó, hétévi csúcson járó infláció felett, és az idén nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán.

A reálkamatok ebben a környezetben változatlanul mélyen a negatív tartományban maradnak, és ez tovább hajtja a magánszektorba irányuló hitelkiáramlást, amely már novemberben tízévi csúcson volt - áll a Capital Economics szerdai előrejelzésében.

A ház mindezt egybevetve azzal számol, hogy a forint a 333 forint/euró körüli jelenlegi szintekről 2020 végéig 345 forint/euró környékére gyengül.

Más nagy londoni házak szintén lassuló, de továbbra is robusztus növekedést várnak a magyar gazdaságban, és egyöntetű az a várakozás, hogy az MNB az idén nem emeli alapkamatát.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport e héten Londonban bemutatott átfogó, 68 oldalas éves feltörekvő piaci prognózisa a magyar gazdaságban az idén 2,8 százalékra lassuló növekedést valószínűsít, szintén mindenekelőtt a gyengülő külső környezet miatt.

A ház ugyanakkor 2021-re a konszenzusos várakozásnál jóval erőteljesebb, 3,5 százalékra visszagyorsuló GDP-növekedéssel számol Magyarországon.

A cég elemzői úgy fogalmaztak: a meglepően erőteljes - éves összevetésben 5 százalékos - tavalyi harmadik negyedévi növekedés megerősítette a magyar gazdaság regionális növekedési felülteljesítő státusát.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek ellenére szintén azt valószínűsítik, hogy az idén nem változik az MNB 0,90 százalékos alapkamata, de a ház szerint 2021 harmadik negyedévében 1,00 százalékra emelkedhet a jegybanki kamat.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő ugyancsak e héten Londonban ismertetett 14 oldalas éves térségi előrejelzésében azt emelte ki, hogy várakozása szerint a közép- és kelet-európai EU-régió (CEE) hazai össztermékének átlagos növekedési üteme a külső visszahúzó tényezők miatt az idén 3,3 százalékra, 2021-ben 3 százalékra lassul a 2019-re valószínűsített 3,8 százalékról.

A ház emiatt negatívnak ítélte meg a CEE-térség idei hitelképességi kilátását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az országcsoport átlagos növekedése az idén 2,1 százalékponttal, jövőre is még 1,6 százalékponttal lesz gyorsabb az euróövezet várható növekedési üteménél a tavalyi 2,7 százalékpontos növekedési előny után.

A Moody's várakozása szerint a magyar hazai össztermék növekedési üteme is lassul ugyan, de 2020-ban 3,4, 2021-ben még 3 százalékos lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!