2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Elbúcsúztatták az utolsó AN-26-os katonaiszállító repülőgépet

Hír TV

2020. június 11., csütörtök 17:15

Lezárult egy korszak ma délután a kecskeméti katonai repülőtéren. Utoljára szállt fel a Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgépe. A szovjet/orosz típust negyvenhat év után kivonták a rendszerből.

1974- ben érkezett Magyarországra az első hat AN 26-os repülőgép, az akkori Magyar Néphadsereg tíz darabot vásárolt belőle. Negyvenhat év szolgálat után ma elköszönt a típustól a honvédség.

Az Ancsák harmincegymillió kilométert repültek- ez a Föld- Hold távolság nyolcvanszorosa. Három kontinens 179 repülőterén jártak, szállítottak olajfúró berendezéseket, terepjárókat, rakétákat, még naposcsibéket is.

A 2005 óta Kecskeméten állomásozó AN 26-os repülőszállító század jelmondata a három „B” betű, vagyis: bármit, bárhova, bármikor. Habensusz Zoltán százados kommunikációs tisztként kilencezer órát repült a leköszönő tipússal.

Utolsó repülésére Gripenek kísérték az egyetlen, ma még szolgálatban lévő, 406-os oldalszámú AN-26-ost.

A 2026-ig tartó haderőfejlesztési program részeként már szolgálatba is álltak az Ancsák utódai: ma már Airbus és Falcon típusú gépek szállítják a katonákat és a honvédelmi eszközöket.

Hír TV