2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Gazdaság

Elbocsátásoktól is tartanak a kormány pénzelvonása miatt

Elbocsátásoktól és korábban megkezdett előre finanszírozott beruházások leállításától tartanak a mezőgazdasági érdekképviseletek a területalapú támogatások megnyirbálása miatt. A kormány sávosan vonná el a pénzeket, az elvonás az ezer hektár fölött gazdálkodókat érinti.

A hatályos uniós jogszabály kötelező minimumot ír elő a terület alapú támogatások csökkentésére. A tagállamnak a százötvenezer eurót meghaladó részt kell legalább 5 százalékkal mérsékelni, de az már saját hatáskörbe tartozik, hogy az összeghatár felett mekkora elvonást alkalmaznak.

Azoktól vonnának el pénzt, akik százötvenezer eurónál nagyobb összegű támogatásokra jogosultak. A pontos sávhatárokról és mértékről azonban még döntés. Az agrárgazdasági államtitkár a változtatást azzal indokolta, hogy ezzel segítik az ágazat hatékonyabb működését. „Az egészen biztos, hogy efölött legalább 5 százalékos elvonást kell alkalmazni, és nyilván a 100 százalék a maximum. Nincs még döntés, hogy az 5 százalék felett milyen támogatási határtól és hány százalékos lesz az elvonás” – mondta Czerván György.

Az elvonás a 1037 hektár feletti területeket érintené. A tervek szerint az  összegeket vidékfejlesztésre, kisgazdaságok számára csoportosíthatják át. Az MSZP szerint ezzel a megoldással kisebb gazdaságok is kiszorulhatnak a támogatási rendszerből, amelyet nemzetközi példák is igazolnak. „A francia modell arról szól, hogy 5 százalékot vonnak el, és nem százat, megemelik az 50 hektár alatti gazdálkodók támogatást. Az egy normális dolog, hogy valamennyit elvesznek a nagyobbaktól, mert erősebbek, és odaadják a kicsiknek. Nem lehet úgy vidéket fejleszteni, hogy közben megszüntetem a munkahelyeket” – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa.

Súlyos következményekről beszélnek az egyik érdekképviseletnél is. Nagy István szerint az elbocsájtások mellett a korábban megkezdett előre finanszírozott beruházások is leállhatnak. „Ennek az agrárgazdaságra a kihatása nulla. Úgy gondolom, hogy a nyereség és veszteség ágon nagyobb számok vannak a veszteség ágon. Én őszintén meg vagyok döbbenve, hogy a 20 százalékos foglalkoztatású magyar falvakban hogyan lehet stabil munkahelyeket teremteni? Egy ilyen lépéssel logikusan elbocsátások lesznek 15-20 ezer embert el kell küldeni mégpedig abból az ágazatból ahol legjelentősebb a foglalkoztatási arány, mégpedig az állattenyésztési ágazatból” – mondta a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetségének elnöke.

A kormány pénteken tárgyalja a területalapú támogatási rendszerről szóló előterjesztésről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!