2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Elbocsátásoktól is tartanak a kormány pénzelvonása miatt

Elbocsátásoktól és korábban megkezdett előre finanszírozott beruházások leállításától tartanak a mezőgazdasági érdekképviseletek a területalapú támogatások megnyirbálása miatt. A kormány sávosan vonná el a pénzeket, az elvonás az ezer hektár fölött gazdálkodókat érinti.

A hatályos uniós jogszabály kötelező minimumot ír elő a terület alapú támogatások csökkentésére. A tagállamnak a százötvenezer eurót meghaladó részt kell legalább 5 százalékkal mérsékelni, de az már saját hatáskörbe tartozik, hogy az összeghatár felett mekkora elvonást alkalmaznak.

Azoktól vonnának el pénzt, akik százötvenezer eurónál nagyobb összegű támogatásokra jogosultak. A pontos sávhatárokról és mértékről azonban még döntés. Az agrárgazdasági államtitkár a változtatást azzal indokolta, hogy ezzel segítik az ágazat hatékonyabb működését. „Az egészen biztos, hogy efölött legalább 5 százalékos elvonást kell alkalmazni, és nyilván a 100 százalék a maximum. Nincs még döntés, hogy az 5 százalék felett milyen támogatási határtól és hány százalékos lesz az elvonás” – mondta Czerván György.

Az elvonás a 1037 hektár feletti területeket érintené. A tervek szerint az  összegeket vidékfejlesztésre, kisgazdaságok számára csoportosíthatják át. Az MSZP szerint ezzel a megoldással kisebb gazdaságok is kiszorulhatnak a támogatási rendszerből, amelyet nemzetközi példák is igazolnak. „A francia modell arról szól, hogy 5 százalékot vonnak el, és nem százat, megemelik az 50 hektár alatti gazdálkodók támogatást. Az egy normális dolog, hogy valamennyit elvesznek a nagyobbaktól, mert erősebbek, és odaadják a kicsiknek. Nem lehet úgy vidéket fejleszteni, hogy közben megszüntetem a munkahelyeket” – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa.

Súlyos következményekről beszélnek az egyik érdekképviseletnél is. Nagy István szerint az elbocsájtások mellett a korábban megkezdett előre finanszírozott beruházások is leállhatnak. „Ennek az agrárgazdaságra a kihatása nulla. Úgy gondolom, hogy a nyereség és veszteség ágon nagyobb számok vannak a veszteség ágon. Én őszintén meg vagyok döbbenve, hogy a 20 százalékos foglalkoztatású magyar falvakban hogyan lehet stabil munkahelyeket teremteni? Egy ilyen lépéssel logikusan elbocsátások lesznek 15-20 ezer embert el kell küldeni mégpedig abból az ágazatból ahol legjelentősebb a foglalkoztatási arány, mégpedig az állattenyésztési ágazatból” – mondta a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Országos Szövetségének elnöke.

A kormány pénteken tárgyalja a területalapú támogatási rendszerről szóló előterjesztésről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!