2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Gazdaság

Ekáer: a próbaidő meghosszabbítását kérik

A fuvarozást ellenőrző elektronikus rendszer próbaidejének meghosszabbítását kérik szakmai szervezetek a kormánytól. A bejelentéssel járó adminisztráció ronthatja a hazai vállalkozások versenyképességét. Az adóhatóság szerint elég a két hónap türelmi idő, maga a rendszer pedig a becsületes vállalkozásokat segíti.

Most van a finomhangolás időszaka, és március elsejétől majd élesben megy. Januárban és februárban csak tesztelik az áfacsalás visszaszorítására bevezetett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszert (ekáer).

Például egy 75 tonna, jelölés nélküli burgonya Lengyelországból érkezett, magyar áruként értékesítették volna magyar termelői piacon, ha az adóhatóság ellenőrei nem szúrják ki a gyanús szállítmányt. „A gazdálkodók üdvözölték magát a rendszert, hiszen aki tisztességes gazdálkodó, az nem tud azzal versenyezni, aki elcsalja az áfát, és nem fizeti be a közterheket, és a mostani, háromnapos akcióban is volt olyan, akinél feltártunk olyan hiányosságokat, hogy nem volt bejelentve például a gépkocsivezető, tehát ott a tb tekintetében követtek el visszaélést. Valamint voltak olyan esetek, amikor a szállítmány súlyával próbáltak meg trükközni” – mondta György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője.

Szakmai szervezetek attól tartanak, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásokat a túlzott adminisztráció versenyképtelenné teszi. „Van, akinek pozitív élménye is volt, akinek csak 5 percig tartott egy ellenőrzés, de volt, ahol 2-2,5 órát tartott az ellenőrzés, és ebből mondjuk időkapus szállításokban is csúsztak el. Nyilván itt valószínűleg most a rendszer kiforratlanságából származnak ezek az anomáliák – vélekedett Bíró Koppány Ajtony, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének főtitkára.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott egyeztetésen a meghívottak közül többen rövidnek találták a két hónapos türelmi időt. „Ezt megelőzően nem volt olyan egyeztetés, amelyen mi részt vettünk volna, ugyanakkor nem minden észrevételünket vették figyelembe, nyilván ezt sajnálatosnak tartjuk, legfőképpen azt, hogy már induláskor több türelmi időszakot kellett volna szabni” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.


A szakmai szervezetek és az érdekképviseletek legalább fél évet türelmet kérnek. „Február 28-ig kitolták a próbaidőt, de úgy látszik a felvetett észrevételek alapján, hogy további idő szükséges ehhez” – mondta Dzubay László, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének infrastrukturális igazgatója.

A vállalkozásoknak január 1-je óta be kell jelenteniük az adóhatóságnak, ha útdíjköteles gépjárművel az Európai Unióból Magyarországra hoznak vagy Magyarországról az EU-ba szállítanak terméket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!