2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Gazdaság

Duplájára is drágulhat a készpénzfelvétel

Duplájára nőhet ősztől az átutalás és a készpénzfelvétel ára a tranzakciós illeték megemelése miatt. A bankok többsége a többletterhet az ügyfelekre hárítja – derül ki a pénzintézetek új tarifatáblázataiból. A Magyar Bankszövetség szerint a pénzügyi műveleteket terhelő illeték bevezetése a szürkegazdaságot erősítette, ezért az érdekképviselet az elektronikus tranzakcióknál drasztikusan csökkentést javasol a kormánynak.

321 forint a készpénzfelvétel ára az egyik kereskedelmi banknál. Ugyanez a „mozdulat” néhány héten belül 200 forinttal drágulhat a tranzakciós illeték emelése miatt. A készpénzfizetést terhelő illeték augusztus 1-jétől nőtt a duplájára – három ezrelékről hat ezrelékre. Az emelést a bankok többsége áthárítja az ügyfelekre.

– Az átutalások és a készpénzfelvételek fognak nagyon megdrágulni. Esetenként akár a duplájára is – nyilatkozta a Hír Televíziónak Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője.

Még többet fizethet az ügyfél, ha nem a saját bankja, hanem más pénzintézet automatájából vesz fel pénzt. Előfordulhat az, hogy felveszünk egy idegen bankautomatából 20 ezer forintot, és ennek akár több mint ezer forintos díja is lehet. Az Énpénzem.hu internetes portál számításai szerint 25 ezer forint átutalásának tavaly 130 forint volt a költsége, míg ősztől 280 forint is lehet.

A kártyás fizetés sok banknál ingyenes marad. De vannak kivételek. Az egyik pénzintézet egy bizonyos bankkártya használatakor 10 forintot von le minden vásárlásnál.

„Az illeték bevezetésével és a mostani emelésével sajnos azt látni, hogy a szürkegazdaság erősödik – véli a bankszövetség szóvivője. – Fehérítésként egy szükségszerű lépés lenne a kártyás vásárlások és legalább az elektronikus tranzakciók illetékének a drasztikus csökkentése” – tette hozz Sütő Ágnes.

A lakossági számlacsomagok eltérő mértékben drágulnak ősztől – mondja az egyik kereskedelmi bank vezérigazgató-helyettese. „A lakossági számlacsomagjainkat, négy lakossági számlacsomagunkat érdemes alaposan elemezni annak érdekében, hogy az egyes ügyfelek fizetési szokásainak legmegfelelőbb és legelőnyösebb, akár ingyenes díjcsomagot megtalálják” – közölte Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese.

A pénzintézetek az új tarifákat már közzétették. Aki sokallja az emelést, a legtöbb esetben ingyen válthat bankot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
Románia nem előzte meg Magyarországot

Románia nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!