2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Bayer show 14:00

Gazdaság

Devizahitelesek: az összes jogszabályt áttekinti a kormány

Több lépcsőben nyújtja majd be a kormány a parlamentnek a devizahiteles-mentőcsomag egyes részleteit – nyilatkozta a Hír TV-nek az igazságügyi tárca államtitkára. A nemzetgazdasági miniszter szerint azért nem lehetett a bankoknak adott november elsejei határidő lejárta után azonnal döntést hozni az ügyben, mert még meg kell várni a Kúria precedensértékű ítéletét egy devizahiteles eljárásban. Varga Mihály azt mondta: nem lehet csupán gazdasági eszközökkel megoldani a bajba jutott adósok problémáját.

A Kertész házaspár egyike azoknak a devizaadósoknak, akik pert indítottak bankjuk ellen. Ők azért fordultak bírósághoz, mert szerintük a pénzintézet egyoldalúan módosította a szerződésben foglaltakat. A kamatokra és kezelési költségekre hivatkozva rövid időn belül a háromszorosára emelkedett havi törlesztőrészletük. A Pécsi Ítélőtábla az adósoknak adott igazat, és érvénytelennek mondta ki a kölcsönszerződést. Ugyanígy tett a Szegedi ítélőtábla is egy másik adós ügyében. A Debreceni Ítélőtáblán ugyanakkor jogerősen pert vesztett egy hiteles, aki azt kifogásolta, hogy a bank egyoldalúan módosította a hiteldíjat. Az ügyben a Kúria mondja majd ki a végső szót november végén, ami a nemzetgazdasági miniszter reményei szerint akár precedensértékű is lehet.

„Nagyon bízom abban, hogyha komoly bírósági döntés születik, amit akár jogegységi döntésként is lehet majd használni, akkor erre alapozva a kormány is további lépéseket tud majd hozni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a kormány azért nem döntött még az újabb mentőcsomagról, mert a devizahitelesek problémáját nem lehet csupán gazdasági eszközökkel megoldani „Mindenféle gazdasági megoldás hiábavaló, vagy felesleges lehet, hogyha ez nincs tiszta jogi keretek közé fektetve. Márpedig az elmúlt hetekben is több olyan devizahiteles-perben született döntés, ahol a hozott ítélet egymásnak ellentmond. Azt mondta a kormány, akkor adjunk lehetőséget arra is, hogy a jogi keretek tisztázódjanak.”

Mivel a kormánynak párhuzamosan kell jogi és gazdasági megoldást találnia, ezért a devizahiteles-mentőcsomag egyes részleteit több lépcsőben nyújtja majd be a kormány a parlamentnek – ezt már az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára mondta a Hír TV-nek. „Először át kell tekinti azokat a jogi döntéseket és jogszabályokat, amelyek alapján ezek a nagyon különböző ítéletek megszülettek, és hogyha egységes jogi alapot tudunk teremteni, akkor utána lehet átfogó gazdasági megoldást keresni a károsultak megsegítésére” – közölte Rétvári Bence.


A kabinet munkáját nehezítheti az is, hogy az eddig nyilvánosságra került ítéleteken felül még több ezer devizahiteles áll perben a bankjával. „Én úgy tudom, hogy kétezer körül van ezeknek a száma, ebből hétszáz körül, amit én viszek. És egymás után fejeződnek be jogerősen. Teljesen különböző tapasztaltok vannak, van bizonytalanság” – mondta Léhmann György devizahiteleseket képviselő ügyvéd.

A nemzetgazdasági miniszter szerint amíg nem találnak átfogó megoldást, a bajba jutott devizahiteleseknek továbbra is rendelkezésére áll az árfolyamgát lehetősége, illetve a banki ügyfélsegítő program, amit bárki kezdeményezhet pénzintézeténél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elhunyt Varga Szilvia

Elhunyt Varga Szilvia

Varga Szilvia 1998-tól a Miniszterelnöki Hivatalban előbb a Kommunikációs Központban dolgozott állami rendezvények rendezvényszervezési vezetőjeként, majd az Országimázs Központ állami rendezvények rendezvényszervezési vezetője és tanácsadója volt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!