2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Devizahitelek: félrevezetők lehetnek a számítások

Átlagosan negyedével lesznek alacsonyabbak a törlesztőrészletek a bankok elszámoltatása után az egyik internetes portál kalkulációja szerint. A Hír TV által megkérdezett elemző félrevezetőnek tartja az átlagszámot. Arra hivatkozik, hogy az árfolyamrés és a kamatemelés mértéke bankonként eltérő volt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar bankrendszer nem omlik össze attól, hogy közel ezermilliárd forintot vissza kell fizetnie az adósoknak.

942 milliárd forint. Ennyit kaphatnak vissza összesen a devizahitelesek a törvénytelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt a Nemzeti Bank legutóbbi becslése szerint. A visszajáró pénzt az adós tőketartozásából vonják le, ami automatikusan csökkenti a havi törlesztőrészletet. A Portfolio.hu online gazdasági portál úgy számol, hogy átlagosan a jelenlegi törlesztőrészlet negyede – egészen pontosan 26 százaléka – marad az ügyfelek zsebében. Most a devizahitelesek 465 milliárd forintot fizetnek vissza egy évben a bankoknak, a mentőcsomag hatása pedig évi 120 milliárd forint. A két számból egyszerű százalékszámítással jön ki a már említett 26 százalék.

Az Azenpenzem.hu internetes portál főszerkesztője szerint a törlesztőrészletek átlagos csökkenéséről szóló számítások félrevezethetik az adósokat. B. Varga Judit a Hír TV-nek hangsúlyozta, hogy az árfolyamrés és a kamatemelés mértéke bankonként más és más volt. „Az árfolyamrésnél konkrétan tudunk 1-10 százalékig terjedő mértékről, tehát ebből látni, hogy akinél csak egy százalékot alkalmazott a bank, az jóval kevesebbet kap vissza, ahol 10 százalékot, ott nagyon jelentős összeg jár vissza. A másik pedig a kamatemelés, itt a bíróságok előtti perekből is látszik, hogy volt olyan hitelintézet, amely egyáltalán nem emelt menet közben kamatot. Ha nem emelkedett a kamat, akkor nyilvánvaló, hogy az adósnak a kamatemelés okán semmi nem jár vissza.”

A nemzetgazdasági miniszter a jegybanki becslésnél 50-60 milliárddal magasabb összeget említett a Hír TV P8 című műsorában. Varga Mihály ezermilliárdra taksálja az adósoknak visszajáró pénzt. „Valóban egy nagy összeg, ezermilliárd forint. De ha belegondolunk abba, hogy csak 2009-ben, amikor a válság kellős közepén voltunk, a magyar bankrendszernek háromszázmilliárd forint feletti nyeresége volt, akkor azt tudom mondani önnek, hogy ez még belefér, a magyar bankok tőkehelyzete stabil, semmiféle megrengetése nem történik a bankrendszernek” – fogalmazott Varga Mihály.

Az Azenpenzem.hu szerint a legtöbb pénzt az Erste Bank ügyfelei kapják majd vissza. A Heti Válasz is így számolt, a lap szerint a második helyen a Budapest Bank, a harmadikon pedig az OTP áll.

A bankszövetség illetékesei ezúttal sem álltak kamera elé. De a pénzintézetek érdekképviselete már korábban tudatta közleményében, hogy igazságtalannak tartja az egyoldalú elszámoltatást. A bankszövetség szerint a devizahitel elterjedéséért nemcsak a pénzintézetek, hanem az állam és az ügyfelek is felelősek.

Varga: Kapitális marhaság, hogy megszorításokra készülünk

A P8-ban Varga Mihály arról is beszélt, hogy nem veszélyezteti a költségvetési hiánycélt a védelmi kiadások növelése, amit az orosz–ukrán konfliktus miatt kell megtenni. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: kapitális marhaság, hogy megszorításokra készül a kormány, Magyarország ugyanis jelenleg a legjobban teljesítő országok között van az EU-ban. Az állami kiadások GDP-arányos csökkentését – szerinte – a gazdaság bővülése fedezi majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!