2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

Devizahitelek: a kormány nem tud lépni a bizonytalan jogi helyzet miatt

A devizahiteles-perekben egymásnak ellentmondó ítéletek születtek, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, nem lehet a devizahitelesek problémáját gazdasági eszközökkel megoldani – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány a munkát elvégezte, az állam rendelkezik azzal a képességgel, amivel segíthetnek a nehéz helyzetbe került magánszemélyeken és vállalkozókon.

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendkívüli ülésén vett részt, ahol többek között a devizahitelesek problémáiról is egyeztettek. Az árfolyamváltozás miatt sok hazai kisvállalkozó is nehéz helyzetbe került.

„Az az autógumi-szerelő, akinek a garázsában van a műhelye, aki a berendezésekre devizahitelt vett fel, ugyanolyan szenvedője ennek a szituációnak, mint egy egyszerű magyar állampolgár, de erről nem nagyon esik szó, pedig ez a kör is nagyon fontos akkor, amikor a devizahitelezésről beszélünk” – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kormány november 1-jéig adott haladékot a Magyar Bankszövetségnek, hogy az ügyfelekkel kötött szerződések módosításával kezeljék a problémát. A bankszövetség javaslatait a kabinet megkapta, de nem erre számítottak – mondta a gazdasági miniszter. Varga szerint még most is van idő a szerződések újratárgyalására. A devizahitelesek problémájával a szerdai kormányülésen is foglalkoztak. Sokféle gazdasági megoldás lehetséges, de az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírói ítéletek születtek, a bizonytalan jogi helyzet miatt a kormány nem tud lépni.

„Hiába hoz vagy hozna a kormány egy jó szakmai, gazdaságilag megalapozott döntést, amely figyelembe veszi a központi költségvetést, az állam teherbíró-képességét, a bankok működőképességét, az ügyfelek érdekeit, ha egyébként a következő hetekben, hónapokban olyan jellegű döntés születhet a bíróságok részéről, amely támadhatóvá teszi a kormány döntését. Akkor nem végeztünk el semmilyen munkát” – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka változatlan: továbbra is segíteni akarnak a devizahiteleseken, Varga Mihály ezért valamennyi érintett féllel egyeztetni fog.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!