2021. 10. 24. Vasárnap Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között 06:00

Gazdaság

Devizahitelek: a kormány nem tud lépni a bizonytalan jogi helyzet miatt

A devizahiteles-perekben egymásnak ellentmondó ítéletek születtek, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, nem lehet a devizahitelesek problémáját gazdasági eszközökkel megoldani – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány a munkát elvégezte, az állam rendelkezik azzal a képességgel, amivel segíthetnek a nehéz helyzetbe került magánszemélyeken és vállalkozókon.

Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendkívüli ülésén vett részt, ahol többek között a devizahitelesek problémáiról is egyeztettek. Az árfolyamváltozás miatt sok hazai kisvállalkozó is nehéz helyzetbe került.

„Az az autógumi-szerelő, akinek a garázsában van a műhelye, aki a berendezésekre devizahitelt vett fel, ugyanolyan szenvedője ennek a szituációnak, mint egy egyszerű magyar állampolgár, de erről nem nagyon esik szó, pedig ez a kör is nagyon fontos akkor, amikor a devizahitelezésről beszélünk” – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kormány november 1-jéig adott haladékot a Magyar Bankszövetségnek, hogy az ügyfelekkel kötött szerződések módosításával kezeljék a problémát. A bankszövetség javaslatait a kabinet megkapta, de nem erre számítottak – mondta a gazdasági miniszter. Varga szerint még most is van idő a szerződések újratárgyalására. A devizahitelesek problémájával a szerdai kormányülésen is foglalkoztak. Sokféle gazdasági megoldás lehetséges, de az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírói ítéletek születtek, a bizonytalan jogi helyzet miatt a kormány nem tud lépni.

„Hiába hoz vagy hozna a kormány egy jó szakmai, gazdaságilag megalapozott döntést, amely figyelembe veszi a központi költségvetést, az állam teherbíró-képességét, a bankok működőképességét, az ügyfelek érdekeit, ha egyébként a következő hetekben, hónapokban olyan jellegű döntés születhet a bíróságok részéről, amely támadhatóvá teszi a kormány döntését. Akkor nem végeztünk el semmilyen munkát” – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka változatlan: továbbra is segíteni akarnak a devizahiteleseken, Varga Mihály ezért valamennyi érintett féllel egyeztetni fog.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Menczer: egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben

Felhívta a figyelmet: a 600 millió forintos beruházást a kormány 282 millió forinttal támogatta; a cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz. 2021. október 21.

Minden, amit az szja visszatérítésről tudnia kell

A visszatérítés azoknak jár, akik a 2021-es év legalább egy napján családi kedvezményre jogosultak voltak. 2021. október 21.

A gazdák helyett ismét Brüsszel mellé állt a magyar baloldal

Egyre több tanulmány szerint katasztrófához vezet Brüsszel fenntarthatóbb mezőgazdaságot és élelmiszer-előállítást célzó stratégiája. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!