2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Devizahitelek: a Fidesz szerződésmódosításra szólította fel a bankokat

A Fidesz felszólította a bankokat, hogy haladéktalanul módosítsák a lakásdevizahitel-szerződéseket úgy, hogy az elfogadható legyen a becsapott, nehéz helyzetbe került magyar családok számára. A kormány a jövő héten újra tárgyalóasztalhoz ül a pénzintézetek képviselőivel a devizahitelek ügyében.

A kormány pénteken egyeztetett volna a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb megmentéséről. A találkozót azonban a jövő hétre halasztotta bankszövetség. „Az augusztus 26-i hétre lesz a bankszövetségnek álláspontja devizahitel kiváltása, megszüntetése ügyében, úgyhogy most már nem kell sokat várni rá, a jövő héten szerintem meg fogjuk kapni azt az anyagot, amiről már érdemben tudunk beszélni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a tárgyalásokra a Nemzetgazdasági Minisztérium is konkrét javaslatokkal érkezik. Két ponthoz pedig mindenképpen ragaszkodni fognak. „Az egyik az, hogy a devizahitel, a jelzálogalapú devizahitelezés szűnjön meg, ezt vezessük ki egy bizonyos idő alatt. Másrészt pedig, hogy azok az ügyfelek, akik forintban vettek fel hitelt, nem járhatnak rosszabbul hosszú távon, mint ha ezt devizában tették volna meg” – jelentette ki Varga Mihály.


Közben a Fidesz felszólította a bankokat, hogy haladéktalanul módosítsák a lakásdevizahitel-szerződéseket úgy, hogy az elfogadható legyen a becsapott, nehéz helyzetbe került magyar családok számára. A kormánypárt frakcióvezetője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a bankoknak is áldozatot kell vállalniuk a kölcsönök forintosításának érdekében. Rogán Antal szerint jelenleg indokolatlanul magasak a devizahitelek kamatai. „A magyar bankrendszer sok szempontból a devizahitelesekkel szemben méltánytalanul járt el. Olyan költségeket is érvényesített, amik nem voltak indokoltak. A legjobb példa pont az irányadó kamatláb, ami a svájci frank esetében lefelé megy, a teljes hiteldíjmutató mégis felfelé módosul. Ebből az következik, hogy itt azért valami mégsem stimmel. Mondjuk úgy, a normál piaci ügyletet az uzsorától pont az különbözteti meg, hogy mekkora terhet hárítunk át. Én nem azt mondom, hogy az uzsora fogalomkörébe tartoztak ezek a devizahitelek, én ezt nem szeretném állítani, de ez így nem tartható” – mondta a frakcióvezető.

A Magyar Nemzeti Bank lakossági devizahitelekről szóló cikksorozatának második része szerint a bankok évente összesen 60-70 milliárd forint többletbevételt értek el az egyoldalú kamatemelésekkel. Az árfolyamrésen keresztül pedig további 5 milliárdot szedtek be a pénzintézetek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Pindroch Tamás: A jobboldal minden országban nemzeti + videó

Pindroch Tamás: A jobboldal minden országban nemzeti + videó

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban vasárnap. Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője volt a Napi aktuális vendége. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!