2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Gazdaság

Czomba Sándor: Magyarországon mindig a jobboldali kormányok alatt nőttek jelentősen a minimálbérek

Magyarországon az elmúlt húsz évben mindig a jobboldali kormányok alatt nőttek jelentősen a minimálbérek - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

  • Czomba Sándor: Magyarországon mindig a jobboldali kormányok alatt nőttek jelentősen a minimálbérek

    Czomba Sándor emlékeztett, 1998 és 2002 között két és félszeresére, 2010 és 2023 között pedig több mint háromszorosára nőtt a minimálbér, amit a baloldali kormányzás alatt 2002 és 2010 között 47 százalékkal sikerült emelni.

    A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában rámutatott, hogy a minimálbért akkor lehet emelni, ha gazdaság húz, jól teljesít, mindez azt jelenti, hogy a jobboldali kormányok idején a gazdaság jobban teljesített.

    Az államtitkár az M1-en a bértárgyalásokról elmondta, a munkaadói és a munkavállalói oldal "komoly meccset vív" minden év végén, az esetek döntő többségében megállapodásra jutnak, amit a kormány azzal szentesít, hogy kormányrendeletben kihirdeti.

    Közölte, az országban a foglalkoztatottak száma 4,7 millió, ezen belül a minimálbér 220 ezer embert, a garantált bérminimum pedig 740 ezer embert érint.

    Ugyanakkor jelezte, a minimálbér-emelés jelentősége túlmutat ezen a körülbelül 1 millió emberen. Azt látják, hogy a cégek általában 15 százalék körüli általános béremelésben gondolkodnak és tárgyalnak a helyi munkavállalói érdekképviseletekkel, tehát a minimálbér-emelés megtolja a fölötte lévő béreket.

    Az államtitkár szerint feszes a munkaerőpiac: nagyon nehéz jó szakembert találni, ezt a cégek is tudják, ezért a bérekben is igyekeznek jelezni, hogy kit szeretnének megtartani.

    Az államtitkár a Kossuth rádióban beszélt még az európai minimálbérről is. Arra a kérdésre, miért sürgeti ennek bevezetését a Demokratikus Koalíció, személy szerint Dobrev Klára, Czomba Sándor kijelentette, e mögött bizonyára sokkal inkább politikai, mint szakmai érvek sorolhatók fel.

Fotó: MTI/MH

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!