2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hitvallók és ügynökök

Következik:

Radar 04:00

Gazdaság

Csökkentenék a bankok mozgásterét

Puhul a devizahitelek forintosítása. A hat éven belül lejáró, svájci frankban vagy euróban felvett kölcsönöket nem lesz kötelező átváltani. A forintosított hitelek kamata pedig alacsonyabb lesz a tervezettnél, mert a bankok kisebb kamatfelárat számíthatnának fel.

Az eredeti törvényjavaslat a kamatfelár alsó határát 2 százalékban, felső határát pedig 5 és fél százalékban határozta meg a lakáscélú jelzáloghiteleknél. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a plafon magasabb, 7 százalék volt. Egy módosító javaslat a minimális kamatfelárat 1 százalékra, a maximálisat pedig 4 és fél, illetve 6 és fél százalékra csökkentené. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a forintosított hitelek indulásakor 4 százalék körüli kamattal lehet majd számolni.

„Eddig az volt a javaslat, hogy minimum 2 százalék lehessen a kamatfelár a bankközi forint kamatszinthez képest, tehát nagyjából 4,1 százalék lehetett volna az induló kamata ezeknek a forintosított hiteleknek. Most ha 1 százalékra csökkentik ezt a minimumot, akkor elvileg 3,1 százalék lehetne a legalacsonyabb forintkamat, de igazából van egy olyan korlátozás is, hogy nem lehet alacsonyabb, mint a meglévő devizahitelnek a kamata, és igazából ez lesz az effektív korlát. Tehát azt gondolom, hogy nagyon jelentős változást nem fog okozni, nagyjából 4 százalék körüli, talán az alatti forintkamatokkal lehet majd számolni az induláskor” – közölte Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője.

A kormány szerint jogi akadályok miatt nem lehet kedvezményes árfolyamon forintra váltani a devizahiteleket. Bővebben>>>

Az ülésnap másik napirendi pontja a jövő évi költségvetés általános vitájának lezárása. A 2015-ös büdzséhez egyébként több mint ötszáz módosító javaslatot nyújtottak be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!