2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gazdaság

Csökkentenék a bankok mozgásterét

Puhul a devizahitelek forintosítása. A hat éven belül lejáró, svájci frankban vagy euróban felvett kölcsönöket nem lesz kötelező átváltani. A forintosított hitelek kamata pedig alacsonyabb lesz a tervezettnél, mert a bankok kisebb kamatfelárat számíthatnának fel.

Az eredeti törvényjavaslat a kamatfelár alsó határát 2 százalékban, felső határát pedig 5 és fél százalékban határozta meg a lakáscélú jelzáloghiteleknél. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a plafon magasabb, 7 százalék volt. Egy módosító javaslat a minimális kamatfelárat 1 százalékra, a maximálisat pedig 4 és fél, illetve 6 és fél százalékra csökkentené. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a forintosított hitelek indulásakor 4 százalék körüli kamattal lehet majd számolni.

„Eddig az volt a javaslat, hogy minimum 2 százalék lehessen a kamatfelár a bankközi forint kamatszinthez képest, tehát nagyjából 4,1 százalék lehetett volna az induló kamata ezeknek a forintosított hiteleknek. Most ha 1 százalékra csökkentik ezt a minimumot, akkor elvileg 3,1 százalék lehetne a legalacsonyabb forintkamat, de igazából van egy olyan korlátozás is, hogy nem lehet alacsonyabb, mint a meglévő devizahitelnek a kamata, és igazából ez lesz az effektív korlát. Tehát azt gondolom, hogy nagyon jelentős változást nem fog okozni, nagyjából 4 százalék körüli, talán az alatti forintkamatokkal lehet majd számolni az induláskor” – közölte Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője.

A kormány szerint jogi akadályok miatt nem lehet kedvezményes árfolyamon forintra váltani a devizahiteleket. Bővebben>>>

Az ülésnap másik napirendi pontja a jövő évi költségvetés általános vitájának lezárása. A 2015-ös büdzséhez egyébként több mint ötszáz módosító javaslatot nyújtottak be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális: A CPAC harmadszor jön Budapestre + videó

Napi aktuális: A CPAC harmadszor jön Budapestre + videó

A Napi aktuálisban Szikra Leventével, az Alapjogokért Intézet vezető elemzéjével többi között a következő témákról beszélgetett Velkovics Vilmos. Megkezdődött az idei év első konzervatív seregszemléje, a CPAC Washington, Woke ideológia és gender-őrület, Szánthó Miklós: Magyarország nem woke-nak való vidék, A magyar jobboldal kiáll az Isten, haza, család hármas egysége mellett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!