2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Csaknem húsz év után ismét a magyar államé a reptér + videó

20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a repülőtér. Kedden történt meg a hivatalos átadó. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a tervek között szerepel a 3-as terminál megépítése is.

  • Csaknem húsz év után ismét a magyar államé a reptér + videó

Repülőgépjáratra várakoznak az utasok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Épp hogy elkezdődött a nyár, a megszokotthoz képest is többen panaszkodnak azok, akik repülővel akarnak utazni. A megnövekedett utasforgalom miatt egyre zsúfoltabbá vált az európai légtér.

Így az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váltak a késések a budapesti reptéren is. Többek között erre a problémára is megoldás lehet, hogy 20 év után újra magyar kézbe került a reptér.

Én abban bízom, hogy ahogy megtörténik a tényleges fizikai, tehát nem csak a pénzügyi technikai, hanem a fizikai átvétele is a reptérnek, akkor hirtelen a helyzet javulni fog.

– ezt még múlt héten mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint nem csak a reptér üzemeltetőinek, hanem a légi közlekedés irányítóinak és a földi kiszolgálásnak is javulnia kell.

A magyar állam a Vincivel együtt ezt a repteret bizony megvette.

– jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a társtulajdonos, francia Vinci Airport képviseletében Nicolas Notebaert vezérigazgatóval közösen.

A reptér az ország kapuja és elvitathatatlanul a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyar turizmushoz. Nemcsak Budapesthez, hanem a belföldi turizmushoz, amire szükségünk van. Ahogy szokták mondani a turisztikai oldalon idejön valaki és elkölti a pénzé, annál jobb dolog nincsen. A gazdaságot is növeli, pénzt is hagy itt. A turizmus és annak fejlesztése egyértelműen jó üzlet – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, majd hozzátette, hogy az utasforgalom mellett az áru-forgalom szempontjából is kiemelkedő jelentőségű a reptér.

A vételár 3,1 milliárd euró volt, a hitel mögötte 1,44 milliárd euró – ismertette a vásárlás részleteit, így összességében 80 százalékos részesedést szerzett a magyar állam. Hozzátette: az üzemeltetést hozzáértő piaci szakemberekre bízzák, a társbefektető francia Vinci Airportra.

Szeretnénk kihasználni a Budapestben rejlő potenciált. Ehhez mindenféleképpen több kapacitásra van szükség. A közös tervezés elkezdődött annak érdekében, hogy a megfelelő beruházásokkal növekedni tudjunk. Elkezdtük a tervezést a kormánnyal közösen, ezek között szerepel a 2-es terminál fejlesztése, valamint a 3-as terminál megépítése is

– mondta Nicolas Notebaert, a Vinci Airport vezérigazgatója.

A tervek szerint a 3-as terminál 2032-re készülhet el. A jelenlegi közel 15 millióról 2028-ra 18 és fél millióra, 2030-ra pedig 20 millióra szeretnék növelni a forgalmat.

A miniszter kiemelte, a kormány feladatának tekinti a reptérre vezető út, tehát a gyorsforgalmi út, a vasút és a reptéren kívüli infrastrukturális fejlesztéseket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!