2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Gazdaság

Csak a felülvizsgálat ingyenes, a hibák kijavíttatása nem

Tavasszal kezdődhet meg a lakossági gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálata, amely mostantól a gázszolgáltató feladata és költsége. A cégek év végéig várják azoknak a jelentkezését, akiknek otthonában 1981 előtt üzembe helyezett készülék van. A felülvizsgálat ingyenes, de ha a szakemberek hibát találnak, azt már a fogyasztónak kell kijavíttatnia.

Noha már több mint egy hónapja megkezdődött a fűtési szezon, sokan az utolsó pillanatra hagyják a karbantartást. A műszaki-biztonsági felülvizsgálat mostantól a gázszolgáltató költsége. Ez felülvizsgálatonként 10 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a fogyasztóknak, a fő cél azonban az, hogy a minimálisra csökkentsék a rosszul működő készülékekből adódó baleseteket.

– Az volna a kívánatos, hogy soha többet ne legyen szén-monoxid-mérgezés. Nyilván a felülvizsgálatok erre irányulnak, hogy a szabálytalan és rosszul elvégzett szerelések helyükre kerüljenek, és minden olyan veszélyt, ami a lakásokban található, megszüntesse – mondja Horváth Zoltán gázszerelő.

A szolgáltatóknak első körben jövő szeptember végéig kell elvégezni a felülvizsgálatot azoknál a kazánoknál, amelyeket 1981 előtt helyeztek üzembe. „De ez nem tartalmazza a hibáknak a kijavítását. Ez a félreértés. És ugyancsak félreérthető az a kifejezés, hogy a gázkészülékek felülvizsgálata, mert nem a készülékeket kell felülvizsgálni, hanem a komplett rendszert. A gázkészülékhez a felülvizsgáló gyakorlatilag hozzá sem nyúl. Megnézi, hogy normálisan néz-e ki. Nem lóg-e a falon, nincsenek-e rajta égésnyomok, füstnyomok, esetleg bekapcsolja” – közölte Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöki tanácsadója.

A szolgáltatók azt mondják, fontos, hogy a lakosság időben jelezze igényét. „Az ügyfélszolgálati irodákon kell az ügyfeleknek ezt a szolgáltatást megrendelniük, mert egyrészt azonosítanunk kell az ügyfeleket, másrészt társasházak esetében szükséges lesz egy közgyűlési határozat bemutatása, ami ennek a szolgáltatásnak a megrendelésére vonatkozik – közölte a Tigáz szóvivője, hozzátéve: az érvényes használatbavételi engedélyt is be kell mutatniuk. Ezen túlmenően a kollégák természetesen határidőre el fogják végezni ezt a felülvizsgálatot. Hogy pontosan milyen ütemezéssel, azt majd januárban fogjuk tudni megmondani, akkor, amikor már látjuk, hogy hány ilyen megrendelés érkezett be a társasházhoz” – fogalmazott Száraz Gábor.

A felülvizsgálatok várhatóan tavasszal indulnak. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ki fogja ellenőrizni a munkák minőségét, és milyen szankciókra számíthatnak azok a fogyasztók, akik az ingyenesség ellenére sem végeztetik el a jövőben a műszaki-biztonsági vizsgálatot.

Tekintse meg a Bruttó című műsorunkat!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!