2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Gazdaság

Budapest ingatlan­piaca már érzi a járvány hatását

A koronavírus okozta járvány hatása leginkább Budapest ingatlanpiacán érzékelhető. Azonban várhatóan az érdeklődők számának csökkenése sem hoz jelentős árcsökkenést, mivel a kihirdetett törlesztési moratórium a lakáshitelekre is vonatkozik, ezáltal nem válik sürgőssé az eladás – válaszolta a Magyar Hírlap megkeresésére az Otthon Centrum.

  • Budapest ingatlan­piaca már érzi a járvány hatását

 

Az irodák tapasztalata szerint pillanatnyilag országszerte meglehetősen vegyes képet mutat az ingatlanpiac. A koronavírus okozta járvány hatása leginkább Budapesten érzékelhető, a vidéki ingatlan­piacra még nem gyűrűzött be a hatása – válaszolta a Magyar Hírlap megkeresésére az Otthon Centrum. A közvetítőhálózat azt tapasztalta, hogy a fővárosban jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken azonban továbbra is élénk a piac. Ám amíg az elmúlt hét a szokásos márciusi, téli álomból ébredező képet mutatta, ezen a héten az új érdeklődő hívások területtől függően az ilyenkor megszokott mennyiség mintegy harmadára estek vissza, és a megbízások oldalán is mintegy harmincszázalékos visszaesés tapasztalható – írták.

A folyamatban lévő ügyletek esetében tapasztalatunk szerint mind a vevő, mind pedig az eladó arra törekszik, hogy mihamarabb lezárják az ügyletet – mondta Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója. Ennek megfelelően a tranzakciók számában jelenleg még nincs visszaesés, azonban ezen a héten már azt láttuk, hogy az ingatlanmutatások száma hatvan százalékkal csökkent, viszont a vételi ajánlat ugyanannyi volt, mint az előző hetekben – mutatott rá a vezérigazgató.

Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a lakáspiaci tranzakciószám csökkenése már tavaly megfigyelhető volt, ennek oka részben a magas árszint, részben pedig a kedvező kamatozású állampapír megjelenése volt. Hozzátette, amíg a mostani helyzet fennáll és a hatósági előírásoktól függetlenül az emberek józan belátása is megkívánja, hogy amennyire lehet csökkentsék a személyes találkozások számát, ez a lakáseladások számára is kihat a továbbiakban. Ugyanis például aki ingatlanvásárlást tervezett, az a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztja azt. A jövőbeni kilátások latolgatása korai a vezérigazgató szerint, azonban úgy véli, egy-két hónapos karantén nem kell, hogy megroppantsa a piacot, különösen, ha beigazolódnak azok a várakozások, hogy – a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten – a mostani válsághelyzetet követően igen gyorsan regenerálódhat a gazdaság. Ezektől a hatásoktól függ, hogy az élethelyzet miatt szükséges tranzakciókon felül mennyi kényelmi-gazdasági megfontolású, befektetési célú vásárlás történik majd 2020 második felében.

Az is látható, hogy az előbbi folyamatok egyelőre nem hoztak magukkal árcsökkenést, Erre legfeljebb akkor kerülhetne sor, ha a hitelesek megszorulnának és gyors megoldást kellene találniuk. Azonban a kormány által bejelentett gazdasági csomagban szereplő hiteltörlesztési moratórium pont erre nyújt megoldást. Azt gondoljuk, két hét múlva sem fogunk az árakban jelentős változást látni, hiszen az ingatlan hosszútávú befektetés – jegyezte meg a szakember. Az internetes hirdetések szerepe ezzel párhuzamosan még inkább felértékelődik, a korábbiak mellé pluszban 3D-s ingatlansétára és videóbemutatók megtekintésére nyílik lehetőség.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!