2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gazdaság

Brutális bírságot kapott a TikTok

Gyermekek adatvédelmi jogainak megsértése miatt 345 millió euró (132 milliárd forint) bírságot szabott ki pénteken a TikTokra az írországi adatvédelmi bizottság (DPC) az Európai Unió nevében eljárva.

  • Brutális bírságot kapott a TikTok

A kínai tulajdonban levő videómegosztó felület számos uniós adatvédelmi jogszabályt sértett meg 2020. július 31-e és 2020. december 31-e között - szerepel a DPC közleményében.

Ez az első alkalom, hogy a világ vezető technológiai cégeit adatvédelmi téren szabályozó uniós hatóság felelősségre vonja a TikTokot. A DPC három hónapot adott a talált jogsértések orvoslására.

A TikTok szóvivője közölte: nem értenek egyet a döntéssel, különösképp a bírság mértékével. Megítélésük szerint az ellenük megfogalmazott kritikák már nem aktuálisak, mivel a szóban forgó gyakorlatot még az adatvédelmi hatóság 2021 szeptemberében megkezdett vizsgálata előtt alkalmazták.

A DPC szerint a TikTok egyebek között azzal sértett jogszabályt, hogy a 16 éven aluli felhasználók 2020-ban létrehozott fiókjait automatikusan (alapértelmezettként) "nyilvánosra" állította, továbbá nem ellenőrizte, hogy a "rokonsági kapcsolat" párosítás beállításnál valóban a felhasználó családtagjai szerepelnek-e.

A TikTok 2020 novemberében szigorúbb szülői felügyeletet rendelt a "rokonsági kapcsolat" párosításhoz, 2021 januárjában pedig az összes regisztrált felhasználójának fiókját automatikusan (alapértelmezettként) privátra állította át.

A TikTok pénteki közlése szerint tovább kívánják fejleszteni az adatvédelmi beállításokat, hogy jobban különbséget lehessen tenni a nyilvános és a privát fiókok között. A rendszer az újonnan regisztráló 16-17 évesek számára privát fiókot fog előre kiválasztani szeptember végétől kezdődően.

Az adatvédelmi hatóság a személyes adatok Kínába való eljuttatásának ügyében is nyomozást indított azzal a céllal, hogy kiderítse: megfelelő módon történt-e az adatok továbbítása EU-n kívüli országokba.

Az Európai Unió által 2018-ban bevezetett általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében egy vállalat ellen a globális bevételének legfeljebb négy százalékáig terjedő bírságot szabhat ki a vezető szabályozó hatóság. A rendelet betartatásáért felelős DPC más technológiai óriáscégeket is jelentős pénzbírsággal sújtott; a Metára összesen 2,5 milliárd eurós bírságot vetettek ki. A hatóság eddig 22 esetben indított vizsgálatot írországi székhelyű nemzetközi vállalat ellen.

Borítókép: Shutterstock 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az utóbbi hetek nagy melege a szólóültetvényeken is megtette hatását. Kapcsolunk Pécsre kollégánkhoz, Szilágyi Jenőhöz, aki a Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintezet birtokán van. Az apropó pedig az, hogy az országban elsőként itt megkezdődött a szüret.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!