2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Befejezéséhez közeledik a szüret az ország borvidékein

2013. október 5., szombat 13:35, frissítve: szombat 14:03

Az ország borvidékein befejezéséhez közeledik a szüret. Az idei évet a szélsőséges időjárás jellemezte. Szeptember második felében alig volt napsütés, ami nem tett jót a kései fajták érésének.

A Balaton déli partján befejezéséhez közeledik a szüret, utolsóként a cabernet sauvignont szedik a munkások. Az idei év a szélsőséges időjárásról lesz nevezetes. A kései fajtáknál szeptember második felében érés szempontjából fontos lett volna a sok napsütés, ez azonban elmaradt.

„Összességében egy jó év lett, de nagyon ugráló volt az időjárás, tehát az elején nagyon hideg volt, utána nagyon meleg, most megint nagyon hideg lett, csapadékos. Nyáron szárazság volt, szóval egy nagyon különleges év volt ez” – mondta Konyári János, az IKON Borászat Balatonlelle ügyvezetője.

A gazdák szerint az idei év mennyiség szempontjából átlagos lesz. „Sok cukor van a szőlőben, de ugyanúgy sok sav van. A vörösboroknál ez nem jelent akkora problémát, mert majd tavasszal, amikor az almasav bomlik, akkor reméljük, hogy lejjebb megy. A fehérboroknál ez egy kicsit magasabb a tavalyiaknál, de nem lesz probléma szerintem vele” – mondta Konyári Borbála borász.

A balatonihoz képest a szekszárdi borvidéken egy két héttel később fejeződik be a szüret. Az itteni borászok még bíznak a melegebb októberben. „Megfelelő, jó alapanyagokat szüreteltünk. Szerintem nagyon szépek lesznek a rozék, szép lesz a kadarka, kicsit talán, egy héttel előbb kellett leszedni a csapadék miatt, mint ahogy szerettük volna, és ha még jönne egy, október elején egy hét, egy tíznapos száraz, melegebb idő, az még nagyon sokat használna a késő fajtáknak” – vélekedett Eszterbauer János szekszárdi borász.

Szakemberek szerint a 2013-as évjáratból nehezebb lesz csúcsborokat előállítani, sok múlik majd a borászok hozzáértésén.

Forrás: Hír TV