2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Az uniós átlag fölötti gazdasági növekedés vonzó befektetési célponttá teszi Magyarországot

A magyar gazdaság uniós átlag feletti növekedésnek, a kiszámítható gazdaságpolitikának, a csökkenő adóterheknek köszönhetően Magyarország és azon belül kiemelten Budapest a következő években is vonzó befektetési célpont lesz - tájékoztatta Banai Péter Benő az MTI-t.

  • Az uniós átlag fölötti gazdasági növekedés vonzó befektetési célponttá teszi Magyarországot

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: a magyar gazdaság a második negyedévben 5,2 százalékkal nőtt, amellyel második helyen áll az uniós tagországok rangsorában.

Ezt a hazai és nemzetközi elemzők is egyre inkább elismerik, kedvező irányba módosítva a Magyarországra vonatkozó gazdasági prognózisokat. 2010-hez képest így már közel 30 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a bővülés dinamikája pedig stabil alapokon nyugszik. Az elért eredmények megvédéséhez az eddigi munkát folytatni kell - tette hozzá.

Az Országgyűlésnek benyújtott tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött. Ez jelentősen, 2,7 százalékponttal kisebb az előző évhez képest - idézte fel Banai Péter Benő.

Hozzátette: az idei év eddigi adatai is bíztatóak. A foglalkoztattak létszáma tartósan meghaladja a 4,5 milliót, 10 százalék felett emelkednek a keresetek, az első félévi, öt százaléknál nagyobb gazdasági bővüléssel pedig Magyarország az uniós tagállamok rangsorában a második helyen szerepel, azok átlagát közel négyszeres mértékben meghaladva. Az első félévben az adósságráta 68,2 százalékra csökkent, míg a költségvetés helyzete stabil, a hiány a bővülő családtámogatások és végrehajtott adócsökkentések mellett is év végére az 1,8 százalékos szintet érheti el. Mindezekből az látszik, hogy kiszámítható gazdasági környezet biztosítja a növekedéshez szükséges feltételeket.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a különféle hazai és nemzetközi előrejelzésekben sorra kedvező irányba módosulnak a növekedési várakozások, ez a szaktárca szerint a lassuló világgazdasági környezetben is a tervezettnél magasabb, 4,6 százalék lehet - hangsúlyozta Banai Péter Benő. Tavasszal a Standard & Poor's és a Fitch Ratings hitelminősítők már a befektetésre ajánlott kategórián belül is egy szinttel, stabil kilátással javították besorolásukat, míg a World Economic Forum (WEF) legfrissebb versenyképességi rangsorában szintén előrébb tudott lépni Magyarország - emelte ki az államtitkár.

Banai Péter Benő rámutatott: a gazdaságpolitikai lépések meghatározásakor tekintettel kell lenni a bizonytalanságokkal, kihívásokkal jellemezhető európai és világgazdasági környezetre. Ezért az elért eredmények megvédéséhez és az uniós átlagot a jövőben szintén legalább két százalékponttal meghaladó gazdasági bővülés fenntartásához a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései és a versenyképességi program elemei jelenthetnek garanciát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!