2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

Az unió élén a keresetek növekedésében Magyarország

Magyarországon nőhettek a legnagyobb mértékben a bruttó keresetek az unióban - írta a Magyar Nemzet az uniós statisztikai hivatal legfrissebb vállalati adatai alapján.

  • Az unió élén a keresetek növekedésében Magyarország

A lap csütörtöki száma szerint jelentős bérfelzárkózást hajtott végre Magyarország 2018-ban is: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat munkáltatói bérköltségváltozást bemutató adatsora szerint itt nőhettek legnagyobb mértékben a bruttó keresetek a 28 uniós tagállam közül 2017-hez képest. Romániában ugyan többet fordítottak a cégek a fizetések emelésére, de a magasabb elvonás miatt ebből kevesebb jutott a dolgozóknak.

Közölték, a munkavállalók 11,9 százalékos bérnövekedését Magyarországon úgy tudták végrehajtani a munkaadók, hogy az emelkedés mértékéhez képest ez csak 9,6 százalékos összköltség-növekedéssel járt. Ennek a cégek és a munkavállalók számára is kedvező eredménynek a magyarázata a tavaly januárban végrehajtott, a munkaadókat a bruttó béren felül terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése. A bruttó bérnövekedés és a munkáltatók ráfordítása több mint négyszerese volt tavaly az uniós átlagnak. A 28 tagállamban átlagosan 2,7 százalékkal nőtt a bruttó kereset és az arra rakódó terhekkel, járulékokkal együtt számolt bértömeg is.

Az adatok szerint a magyar állam nyúlt leginkább a zsebébe: a közszféra teljes, bérekre fordított költsége a költségvetés terhére 11,1 százalékkal volt magasabb, mint 2017-ben, a büdzsé által finanszírozott bruttó kereset pedig 13,3 százalékkal nőtt. A vállalati szféra szereplői ráfordításukat egy év alatt 9 százalékkal növelték, a versenyszféra alkalmazottainak pedig átlagosan 11,3 százalékkal emelkedett a bruttó keresete.

A lap szerint az uniós statisztikai hivatal adatai egyértelműen igazolják, hogy mind a költségvetési szférában, mind a versenyszférában Magyarországon volt a legnagyobb a munkáltatói ráfordításból elért bruttó béremelés. A keresetek felzárkóztatása a járulékcsökkentés miatt az emelkedés mértékéhez képest kisebb terhet jelentett a munkáltatóknak. Azokban a tagállamokban, ahol a járulékok és a munkát terhelő elvonások, kötelezettségek nem változtak jelentősen, a teljes vállalati ráfordítás és a dolgozói bérnövekedés közel azonos mértékű. Csehországban például mindkét mutató 8,5 százalékkal nőtt 2017 és 2018 között.

Várhatóan júliustól újabb két százalékponttal csökken a munkaadói járulék, így hosszú távon maradhat fent a kedvező folyamat, amellyel a munkáltató és a munkavállaló is jól jár - írta a lap.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Macron elnök bejelentette, hogy igenis szükség van arra, hogy NATO-csapatok harcoljanak Ukrajnában az oroszok ellen. Azt is közölte Macron elnök úr, hogy igenis lesznek francia csapatok Ukrajnában, hiszen ő az elnök és azt majd ő fogja eldönteni, miképpen azt is közölte, hogy Franciaországnak is vannak atomfegyverei, úgyhogy jó lesz vigyázni.
Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar férfi, aki ellen - négy kábítószer-kereskedő társával együtt - még 2022-ben adott ki körözést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI); a 33 éves férfi szerepelt Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 64 988,33 ponton zárt csütörtökön, 1105,29 ponttal, 1,67 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!