2022. 01. 28. Péntek Károly, Karola napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 14:00

Gazdaság

Az okos város szervezés kérdése

A globálisan növekvő városi lakosság aránya, a kényelem és a szolgáltatások javítása indokolja az okos város kifejezésének terjedését – hangzott el a Smart City 2018 keddi fórumán. Az eseményen szó esett a főváros legfontosabb fejlesztési irányairól, valamint a lakosságot érintő digitális ügyintézés változásairól is.

A mindennapi életet is segítő városi innovációkról tartottak konferenciát Budapesten. A témával már a kormányzatban is külön munkacsoport foglalkozik.

„Ennek keretében alakulnak most át országszerte a régi e-Magyarország pontok, amiknek a tábláit, ha járunk vidéken elkaphatjuk, ezeket digitális jólét pontokká alakítottuk át és szereltük fel őket személyzettel. Ezeknek a pontoknak lenne az a feladata, hogy ezt a fajta okos területfejlesztést helyben koordinálják. Jelen pillanatban ezek a digitális jólétpontok elsősorban lakossági szolgáltatásokat nyújtanak” – fogalmazott Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár a fórumon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt tervezi, hogy 2019-re az önkormányzatokat és a lakosságot segítik ezek a digitális jólét pontok.

„Nagyon sok szempontból már okos város Budapest.” – A főpolgármester-helyettes szerint olyan területeken, mint a tömegközlekedés lefedettsége, jól áll Budapest.

„A buszflotta 2010 óta körülbelül 70 százalékban lecserélésre került új, vagy alig használt járművekre. Ha megnézzük, hogy kimentek a régi orosz metrók, ha megnézzük, hogy új Alstomok járnak, ha megnézzük, hogy felújítottuk például az M3-on a jármű-szerelvényeket, ha megnézzük, hogy elektromos buszflotta is jelen van, vagy milyen villamos fejlesztések történtek, amik mind-mind okos megoldások, akkor büszkén tekinthetünk a tömegközlekedés fejlesztési irányára” – sorolta Szeneczey Balázs.

A Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, Monszpart Zsolt szerint a magyar fejlesztési elképzelések több területen is előremutatóak.

A fórumon elhangzott, hogy 2020-ra elkészül a Zalaegerszeg melletti tesztpálya, ahol modellezhetik egy okosváros közlekedését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tombol a járvány

Itthon ma is meghaladta a 17 ezret a regisztrált covid fertőzöttek száma.

Ünnepel a Városligeti Műjégpálya

Szombaton ünnepli 152. születésnapját a Városligeti Műjégpálya. Az esemény egyfajta pótünnepség is lesz, mert a két esztendővel ezelőtti jubileumi emlékezés elmaradt a koronavírus-járvány miatt - tájékoztatta a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) az MTI-t.

Műsorok

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!