2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Az okos város szervezés kérdése

A globálisan növekvő városi lakosság aránya, a kényelem és a szolgáltatások javítása indokolja az okos város kifejezésének terjedését – hangzott el a Smart City 2018 keddi fórumán. Az eseményen szó esett a főváros legfontosabb fejlesztési irányairól, valamint a lakosságot érintő digitális ügyintézés változásairól is.

  • Az okos város szervezés kérdése

A mindennapi életet is segítő városi innovációkról tartottak konferenciát Budapesten. A témával már a kormányzatban is külön munkacsoport foglalkozik.

„Ennek keretében alakulnak most át országszerte a régi e-Magyarország pontok, amiknek a tábláit, ha járunk vidéken elkaphatjuk, ezeket digitális jólét pontokká alakítottuk át és szereltük fel őket személyzettel. Ezeknek a pontoknak lenne az a feladata, hogy ezt a fajta okos területfejlesztést helyben koordinálják. Jelen pillanatban ezek a digitális jólétpontok elsősorban lakossági szolgáltatásokat nyújtanak” – fogalmazott Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár a fórumon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt tervezi, hogy 2019-re az önkormányzatokat és a lakosságot segítik ezek a digitális jólét pontok.

„Nagyon sok szempontból már okos város Budapest.” – A főpolgármester-helyettes szerint olyan területeken, mint a tömegközlekedés lefedettsége, jól áll Budapest.

„A buszflotta 2010 óta körülbelül 70 százalékban lecserélésre került új, vagy alig használt járművekre. Ha megnézzük, hogy kimentek a régi orosz metrók, ha megnézzük, hogy új Alstomok járnak, ha megnézzük, hogy felújítottuk például az M3-on a jármű-szerelvényeket, ha megnézzük, hogy elektromos buszflotta is jelen van, vagy milyen villamos fejlesztések történtek, amik mind-mind okos megoldások, akkor büszkén tekinthetünk a tömegközlekedés fejlesztési irányára” – sorolta Szeneczey Balázs.

A Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, Monszpart Zsolt szerint a magyar fejlesztési elképzelések több területen is előremutatóak.

A fórumon elhangzott, hogy 2020-ra elkészül a Zalaegerszeg melletti tesztpálya, ahol modellezhetik egy okosváros közlekedését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!