2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Az MNB 0,60 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, a kamatfolyosó nem változott.

  • Az MNB 0,60 százalékra csökkentette az alapkamatot

Előző, júniusi ülésén a testület ugyancsak 15 bázisponttal csökkentette - 0,75 százalékra - a jegybanki alapkamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon. Elemzők akkor váratlannak nevezték a monetáris tanács kamatcsökkentését, a mostani enyhítésre azonban számítottak, mivel Virág Barnabás, az MNB nemrég kinevezett alelnöke a kamatcsökkentés után néhány nappal azt mondta, hogy a júliusi kamatdöntő ülésen ő maga fog újabb 15 bázispontos kamatcsökkentést javasolni, de hozzátette "nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni".

Kissé erősödött a forint

Pillanatokkal a kamatdöntés bejelentése előtt az eurót 350,74 forinton jegyezték, fél órával később, 14.30 órakor pedig 350,62 forinton.

A frank 326,66 forintról 326,53 forintra, a dollár pedig 306,75 forintról 306,25 forintra gyengült.

Elemzők: Nem okozott meglepetést a kamatdöntés

Nem okozott meglepetést az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, hogy a monetáris tanács 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, a kamatfolyosó változatlanul hagyásával.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője szerint, miután a jegybank vezetése ezt már korábban jelezte, a döntésnek várhatóan nem lesz jelentősebb piaci hatása. Hozzátette, a kamatdöntést az infláció múltbeli és várható alakulása nem támasztja alá. Méretét tekintve szimbolikusnak tekinthető, célja a gazdaság serkentése lehetett az alacsonyabb kamatszinten, illetve a forint árfolyamának gyengítésén keresztül. A kamatcsökkentésnek emellett kommunikációs célja is van, jelezte, hogy a jegybanknak még volt mozgástere a lazításra. A kamatcsökkentés az MNB számára is kedvező, hiszen mérsékli a jegybanknál elhelyezett források után fizetendő kamatokat. A monetáris politikai lépés rámutat a jegybanki eszköztár átalakulására is: míg korábban a kamatfolyosó szélének módosítása, illetve a swapállomány és a betétállomány módosítása voltak a fő eszközök, most ismét az alapkamat került a középpontba - mutatott rá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: mivel az infláció a következő hónapokban, valamint a jövő év elejéig kissé a 3 százalékos inflációs cél felett,  de a toleranciasávon belül alakulhat, nem lesz szükség szigorításra, amire a Takarékbanknál a következő két-három évben sem számítanak. A határidős kamatlábpiac beárazta a 15 bázispontos kamatcsökkentést az MNB alelnökének iránymutatása alapján. A kamatdöntést követően nem változott a forint árfolyama az euró ellenében, így már a kamatdöntés előtt közel fél százalékkal 350,50-60-as szintre erősödött - írta. Hozzátette, az elmúlt két hónapban szinte minden jegybank csökkentette a kamatokat: a Fed 0 százalékra csökkentette a kamatcélt, és az elmúlt hónapokban a cseh (0,25 százalék) és a lengyel jegybank (0,1 százalék) is a hazai alapkamat szintje alá csökkentette az alapkamatot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!