2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Gazdaság

Az iskolások több mint fele kapja ingyen a tankönyveket

Az iskolások több mint fele, 720 ezer diák kapja meg idén ingyen a tankönyveket. A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni. A kormányszóvivő szerint a korábbi évekhez képest sokkal olcsóbbak a tankönyvcsomagok, átlagosan 11 ezer forintot kell értük fizetni. A könyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra.

Egymillió-háromszázezer gyermeknek szól majd a csengő a szeptemberi iskolakezdéskor. A nagykátai Mátray Gábor Általános Iskolában még üresek a tantermek, a tankönyvcsomagok azonban már megérkeztek az intézménybe. A háromgyermekes Urbán családban idén sem kell tankönyvekre költeni, nagycsaládosként a hetedikes könyvcsomaghoz is ingyen jutnak hozzá. „Ez több tízezres kiadástól szabadít meg minket. Komoly segítség, hogy ingyen kaphatjuk minden évben a könyveket” – mondta Urbánné Bozsik Gabriella.

A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetniük a könyvekért, az első és második osztályos gyerekek pedig idén is eleve ingyen kapják a könyveket és munkafüzeteket. Egy átlagos tankönyvcsomag idén 11 ezer forintba kerül, a kiadványok egyébként 20 százalékkal olcsóbbak, mint a korábbi években. „Soha ennyien nem kapták ingyen a tankönyvet, mint az idei tanévben. 720-730 ezer gyermek kapja ingyen a tankönyvet az idén. Ez azt jelenti, hogy ha egymillió-háromszázezer gyermeknek csöngetnek be idén szeptemberben, akkor a gyermekek 60 százaléka jut ingyentankönyvhöz az idei tanévben” – fogalmazott Kurucz Éva kormányszóvivő.


A tankönyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra. „4200 iskolában már a könyvek kint vannak. A tankönyveket a kiadók zömében beszállították a Kello raktáraiba. Sajnos voltak július 31-én még komoly számban hiányzó könyvek, de ezek jelentős része zömében megérkezett. Most már csak talán mindössze 30 ezer tankönyv van, ami nem érkezett meg hozzánk, ezeket pótlólag a lehető leghamarabb kiszállítjuk az iskolákba” – szögezte le Arany László Tamás, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tankönyvcsomagok tartalmáért és minőségéért az iskola felel. Amennyiben egy tanuló hibás vagy hiányos tankönyvet kap, az iskola köteles gondoskodni a pótlásról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!