2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Gazdaság

Az iskolások több mint fele kapja ingyen a tankönyveket

Az iskolások több mint fele, 720 ezer diák kapja meg idén ingyen a tankönyveket. A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni. A kormányszóvivő szerint a korábbi évekhez képest sokkal olcsóbbak a tankönyvcsomagok, átlagosan 11 ezer forintot kell értük fizetni. A könyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra.

Egymillió-háromszázezer gyermeknek szól majd a csengő a szeptemberi iskolakezdéskor. A nagykátai Mátray Gábor Általános Iskolában még üresek a tantermek, a tankönyvcsomagok azonban már megérkeztek az intézménybe. A háromgyermekes Urbán családban idén sem kell tankönyvekre költeni, nagycsaládosként a hetedikes könyvcsomaghoz is ingyen jutnak hozzá. „Ez több tízezres kiadástól szabadít meg minket. Komoly segítség, hogy ingyen kaphatjuk minden évben a könyveket” – mondta Urbánné Bozsik Gabriella.

A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetniük a könyvekért, az első és második osztályos gyerekek pedig idén is eleve ingyen kapják a könyveket és munkafüzeteket. Egy átlagos tankönyvcsomag idén 11 ezer forintba kerül, a kiadványok egyébként 20 százalékkal olcsóbbak, mint a korábbi években. „Soha ennyien nem kapták ingyen a tankönyvet, mint az idei tanévben. 720-730 ezer gyermek kapja ingyen a tankönyvet az idén. Ez azt jelenti, hogy ha egymillió-háromszázezer gyermeknek csöngetnek be idén szeptemberben, akkor a gyermekek 60 százaléka jut ingyentankönyvhöz az idei tanévben” – fogalmazott Kurucz Éva kormányszóvivő.


A tankönyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra. „4200 iskolában már a könyvek kint vannak. A tankönyveket a kiadók zömében beszállították a Kello raktáraiba. Sajnos voltak július 31-én még komoly számban hiányzó könyvek, de ezek jelentős része zömében megérkezett. Most már csak talán mindössze 30 ezer tankönyv van, ami nem érkezett meg hozzánk, ezeket pótlólag a lehető leghamarabb kiszállítjuk az iskolákba” – szögezte le Arany László Tamás, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tankönyvcsomagok tartalmáért és minőségéért az iskola felel. Amennyiben egy tanuló hibás vagy hiányos tankönyvet kap, az iskola köteles gondoskodni a pótlásról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!