2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Az iskolások több mint fele kapja ingyen a tankönyveket

Az iskolások több mint fele, 720 ezer diák kapja meg idén ingyen a tankönyveket. A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni. A kormányszóvivő szerint a korábbi évekhez képest sokkal olcsóbbak a tankönyvcsomagok, átlagosan 11 ezer forintot kell értük fizetni. A könyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra.

Egymillió-háromszázezer gyermeknek szól majd a csengő a szeptemberi iskolakezdéskor. A nagykátai Mátray Gábor Általános Iskolában még üresek a tantermek, a tankönyvcsomagok azonban már megérkeztek az intézménybe. A háromgyermekes Urbán családban idén sem kell tankönyvekre költeni, nagycsaládosként a hetedikes könyvcsomaghoz is ingyen jutnak hozzá. „Ez több tízezres kiadástól szabadít meg minket. Komoly segítség, hogy ingyen kaphatjuk minden évben a könyveket” – mondta Urbánné Bozsik Gabriella.

A nagycsaládosok mellett a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetniük a könyvekért, az első és második osztályos gyerekek pedig idén is eleve ingyen kapják a könyveket és munkafüzeteket. Egy átlagos tankönyvcsomag idén 11 ezer forintba kerül, a kiadványok egyébként 20 százalékkal olcsóbbak, mint a korábbi években. „Soha ennyien nem kapták ingyen a tankönyvet, mint az idei tanévben. 720-730 ezer gyermek kapja ingyen a tankönyvet az idén. Ez azt jelenti, hogy ha egymillió-háromszázezer gyermeknek csöngetnek be idén szeptemberben, akkor a gyermekek 60 százaléka jut ingyentankönyvhöz az idei tanévben” – fogalmazott Kurucz Éva kormányszóvivő.


A tankönyvek 96 százalékát már kiszállították az iskolákba, már csak 200 intézmény vár a kiadványokra. „4200 iskolában már a könyvek kint vannak. A tankönyveket a kiadók zömében beszállították a Kello raktáraiba. Sajnos voltak július 31-én még komoly számban hiányzó könyvek, de ezek jelentős része zömében megérkezett. Most már csak talán mindössze 30 ezer tankönyv van, ami nem érkezett meg hozzánk, ezeket pótlólag a lehető leghamarabb kiszállítjuk az iskolákba” – szögezte le Arany László Tamás, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tankönyvcsomagok tartalmáért és minőségéért az iskola felel. Amennyiben egy tanuló hibás vagy hiányos tankönyvet kap, az iskola köteles gondoskodni a pótlásról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!