2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Gazdaság

Az EU szövetségesét keresi Kína az USA-val szemben

Az Európai Unió szövetségét keresi Kína az Egyesült államokkal szemben a kereskedelmi háborúban. Az amerikai elnök lépései közben Amerikában is munkahelyeket veszélyeztetnek.

  • Az EU szövetségesét keresi Kína az USA-val szemben

Az EU és Kína kereskedelmi kapcsolatairól tárgyaltak diplomaták Szingapúrban. A pekingi vezetés nem csak abban reménykedik, hogy Európa átveszi az Egyesült Államok szerepét a kínai megrendelésekben, hanem szövetségest is keresnek a kereskedelmi háborúban Amerika ellen.

„A kínai export 60 százaléka az Egyesült Államokba irányul. Ezek jellemzően olyan termékek, amelyeket amerikai cégek gyártanak Kínában. Az amerikai kormányzat tehát közvetve a saját cégeire veti ki a büntetőadót, miközben a kínai termékektől való függésüket nem tudják érdemben csökkenteni” - mondta a kínai külügyminiszter.

Az amerikai kormányzat nyár elején vezetett be védővámot az acél- és alumíniumipari termékekre, ami önmagában is rosszul érintette a kínai exportot. Második körben viszont Trump további 220 milliárd dollár értékű büntetővámot is bejelentett.

„Amerika és Kína is csak profitált a globalizációból és gazdaságilag jól együttműködnek. Például globális szinten amerikai cégek kapnak több megrendelést, de az igényeket aztán Kínában készült eszközökkel elégítik ki. Az olcsó kínai termelés elsőszámú nyertesei pont az amerikai cégek voltak eddig. Például a legnagyobb amerikai bolthálózatok. A kereskedelmi háború általános áremelkedést jelent majd Amerikában és a középosztály azt nagyon hamar meg fogja érezni” - jósolja egy amerikai közgazdász.

Donald Trump az amerikai kereskedelmi deficitet csökkentené a védővámokkal. Erre viszont Kína is hasonló intézkedésekkel válaszol, ami az amerikai exportőröknek rossz. A kereskedelmi kamara szerint a kereskedelmi háború 2 és fél millió amerikai munkahelyet veszélyeztet.

„Amennyire lehetséges, el kell kerülni a totális kereskedelmi háborút. A nacionalista retorika, a katonai szemléletű gondolkodás a politikában lehet, hogy működik szavazatszerzésre, de a közgazdaságban nem” - mondja egy elemző.

Az amerikai kormányzat egyébként jelenleg azoknak az európai termékeknek a listáján is dolgozik, amelyekre ősztől büntetővámokat vezethetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!