2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

Augusztustól fizetniük kell

Felügyeleti díjat kell fizetniük augusztustól a belvárosi éjszakai szórakozóhelyeknek egy új törvénymódosítás szerint. A jogszabály alapján az önkormányzatok naponként maximum 20 forintot szedhetnek be egy vendég után. Az összeget a hely befogadóképessége és az iparűzési adója alapján kell majd kiszámítani. A beszedett összeget a közterület rendben tartására és a közbiztonság javítására kell fordítania a kerületek vezetőinek.

A szórakozóhelyeket rengeteg külföldi is látogatja, akik kevésbé ügyelnek a tisztaságra, mint az itt élők. Hajnalban az önkormányzatnak tetemes mennyiségű szemetet kell eltakaríttatnia a környező utcákból, amellett hogy egész éjszaka biztosítania kell a környék biztonságát. Egy új jogszabály szerint az ebből eredő többletköltségekbe ezután azoknak a vendéglátóhelyeknek is be kell szállniuk, amelyek világörökségi területen éjszaka is nyitva tartanak.

A vállalkozásoknak augusztus 1-jétől vendégenként naponta maximum 20 forint felügyeleti díjat kellene fizetniük az önkormányzatoknak. Az összeget a hely befogadóképessége alapján kell majd kiszámolni. Eszerint egy 300 főt befogadó szórakozóhelynek naponta 6000 forintot kellene fizetnie. Ez havi szinten 180 ezer forint plusz kiadást jelentene.

A VI. kerületi vendéglátósok egyesületének elnöke a Hír Televíziónak azt mondta: ők azzal a feltétellel támogatták a felügyeleti díj bevezetését, hogy cserébe a kormány kiveszi a kerületek kezéből a csendrendelet alkotásának jogát. Erre kaptak is ígéretet, de végül mégsem került bele a törvénybe.

A jogszabály szerint az önkormányzatok csak a szórakozóhelyek környékének rendben tartására fordíthatják a felügyeleti díjat, vagyis járőrök állítására és takarításra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!