2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

ÁSZ: nincs kockázatos tétel a költségvetés tervezetében

Nem talált megalapozatlan tételeket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a jövő évi költségvetés tervezetében. Az adóbevételek alakulását a számvevőszék érdemben nem vizsgálhatta a hiányzó jogszabályok miatt.

Kockázatos tételeket nem talált a 2014-es költségvetés tervezetében az Állami Számvevőszék. „Jelentős előrelépés, hogy a költségvetési előirányzat nem tartalmaz az ÁSZ számítási módszertana szerint nem megalapozottnak minősülő előirányzatot. Tehát a tervezésminőség javult” – mondta Warvasovszky Tihamér alelnök.

Az államháztartási hiány a jövő évi büdzsével is 3 százalék alatt tartható – állapította meg az ÁSZ. „Megállapítottuk, hogy a törvényjavaslat megfelel az Alaptörvénynek, a stabilitási törvény államadósság-szabályának, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak, és rendelkezik a tartalékokról is. A tervezett szerint 77,4 százalékról 76,9 százalékra csökken a hiány, azaz a jogszabályi előírásoknak megfelelően csökken az adósság. Megítélésünk szerint a 2014 évre tervezett 2 százalékos GDP növekedés mellett a jövő évi hiánycél tartható” – fogalmazott az Állami Számvevőszék alelnöke.

Az adóbevételek alakulását a számvevők érdemben nem vizsgálhatták, hiszen a jövő évi adótörvényeket a kormány még nem véglegesítette. „Az 52,6 százalékra megalapozott az adóbevételi terveknek, és 47,4 százaléka az, amelyik kisebb mértékben azt mondtunk, hogy egy 5-10 milliárdos, illetve az áfa esetében egy jelentősebb összeg be fog folyni a költségvetésbe. A kis adózók tételes adójánál, a Kisvállalati adónál, a pénzügyi tranzakciós adónál az áfánál és a távközlési adónál a tervezett bevételhez képest kisebb nagyobb kockázatok vannak” – közölte az ÁSZ igazgatója.

Pulay Gyula hozzátette: az energiaárak, de a hús áfájának esetleges csökkentésére is megvan a fedezet a költségvetésben. „Nagyon alacsony, 2,4 százalékos inflációval számol a kormány, és ez tükrözi azt, hogy további rezsicsökkentéseket tervez a kormány, ezek alapján alakították ki az adóbevételi terveket is, tehát ilyen módon a rezsicsökkentés hatásai is tükröződnek a javaslatban.”

2014-re 220 milliárd forintot tartalékol a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Az ATV-ben kényszerült magyarázkodásra Niedermüller Péter, mert - ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta - 40 millió forint értékben kötött szerződést egy Weber und Mill nevű céggel, saját személyes imázsa kialakítására. Mindezt az Erzsébetvárosiak adóforintjaiból. Úgy, hogy az említett cég vejéhez, a volt SZDSZ-es államtitkárhoz Horn Gáborhoz köthető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!