2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

„Alvajáróként menetelnek az instabilitásba”

Túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben az Európai Bizottság. A testület szerint a jövő évi költségvetési tervezet súlyosan sérti az uniós szabályokat és a római kötelezettségvállalásokat. Ez az első alkalom, hogy visszautasították valamelyik tagállam költségvetését.

  • „Alvajáróként menetelnek az instabilitásba”

Az olaszok jövőjét és életszínvonalát félti az Európai Bizottság. A testület aggályosnak minősítette az olasz kormány 2019-es költségvetési tervezetét, mert szerintük nem felel meg az uniós szabályoknak, ráadásul az eurozóna stabilitását is veszélyezteti.

„Nem látjuk, hogy hogyan növelné ez az állandó sebezhetőség a gazdasági szuverenitást. Sokkal inkább úgy gondolom, hogy ez egyre több megszorítással járna. Félő, hogy amit az olasz kormány letett az asztalra, azzal az ország alvajáróként menetelne az instabilitásba. Remélem, ezt a kockázatot elkerülhetjük, hiszen végeredményben az olasz emberek jóléte és jövője forog kockán” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.

Az olasz kormány a terv szerint 2,4 százalékra növelné az ország költségvetési hiányát 2019-ben. A kiadásokat azzal magyarázza, hogy beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a lomha gazdaság fellendüljön. Az EU már októberben elutasította a benyújtott tervezetet, arra hivatkozva, hogy nem támogatja a további kiköltekezést. Az ország államadóssága a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban.

„Az adósságkritériumot nem-teljesítettnek tekintjük. Ez alapján túlzott hiány esetén követendő eljárást irányozunk elő. Szeretném hangsúlyozni, hogy Olaszország helyzete közösségi érdek. Az euró-térség országai egy csapathoz tartoznak, így ugyanazon szabályok szerint kell játszaniuk. Ezek a szabályok azért jöttek létre, hogy minket védjenek, biztonságot, stabilitást, és kölcsönös bizalmat nyújtsanak” – tette hozzá Valdis Dombrovskis.

Sok olasz attól fél, hogy az emberek fizetik meg a Brüsszel és Róma közötti vita árát.

„Nagyon aggódunk, mert problémát jelent, hogy nő az államadósság. Ki fogja ezt a nap végén megfizetni? Nem szabad, hogy a bérből és fizetésből élők, de a munkavállalóknak többe fog kerülni” – véli egy római építész.

A túlzottdeficit-eljárás már januárban is megindulhat. A kiszabott büntetés pedig a 3,4 milliárd eurót is elérheti. Olaszország államadóssága a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban. Ez az első alkalom, hogy visszautasították valamelyik tagállam költségvetését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!